Megújul a Svájci Lak – 80 millió forintos felújítás zajlik a sóstói panzióban

Mintegy 80 millió forintból korszerűsödik a Svájci Lak Sóstón. A panzió felújítására a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban 33,4 millió forintos forrást nyert a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt., a fennmaradó összeget saját forrásból pótolják. A Svájci Lak 11 szobája új bútorzatot kap, bővül majd a konyha, viszont a műemléki épület arculata marad a régi.

Kívülről megszépül, belülről pedig teljesen megújul a Svájci Lak. A panzió 11 szobája egységes bútorzatot kap a kor igényeinek megfelelően, valamint bővül majd a konyha. Az alapterületen nem lehet változtatni, mivel műemléki épület, a belső kialakítása viszont változik. A Krúdy Vigadó és a Fürdőház szomszédságában található épület alpesi stílusa miatt kapta a Svájci Lak elnevezést. A hegyvidéki házikó hangulatú vendégfogadó részben a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programnak köszönhetően újulhat meg.

Korszerű megjelenés

„A kazáncserétől kezdve, a bejárati ajtókig, a belső ajtókig megújul a panzió. Itt nem volt eddig egységes bútorzat, teljes átalakításon estek át a mosdók és a fürdőszobák is. Március környékén, amikor bejött ez a COVID-helyzet, akkor felfüggesztettük a munkálatokat, minden beruházást, amely nem volt égető, azt megállítottuk. Viszont ennek a pályázatnak a fizikai megvalósítását szeptember 30-ig le kell zárni, így ami a pályázati programnak a része, azt befejezzük szeptember 30-ig, de nem fog megnyitni még a Svájci Lak, mert időközben a feltárási munkák során kiderült, hogy a csővezetékrendszerrel is sok probléma van, a konyhának is régi, elavult technikája van, a hűtési rendszernek is” – közölte dr. Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója.

Nyitás várhatóan jövőre

2009-től volt bérbe adva a Svájci Lak, ezért nem lehetett előre tudni ezeket a problémákat, a klímaberendezések csövezése már elkészült, illetve kicserélték az összes vízvezetékcsövet. Második körben a konyha és a külső terasz átalakítása van tervben, várhatóan 2021 tavaszán kezdődnek ezek a munkálatok, jövő május-június környékén pedig akár újra megnyithat a felújított panzió. 33,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek a 80 millió forintos beruházáshoz, az összeg hiányzó részét önerőből teszi hozzá a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.

Az arculat a régi

„Ugyanúgy, mint a Fürdőház is, kívülről egy műemléki épület, de ahogy belépünk, egy modern belsőt találtunk. Mi is megőrizve azokat az alap és értékes faburkolatokat, amelyek a Svájci Lakban jellemzőek voltak a szobákban, alapvetően egy modern belsőt alakítottunk ki. Bízom benne, hogy mindenkinek tetszeni fog. Sok tekintetben a használhatóság volt az elsődleges szempont, minél könnyebb üzemeltethetőség, minél jobban használható felületekkel. Igazából egy panzió, tehát nem lehet hotel kategóriában értékelni, viszont azt gondolom, hogy panzió kategóriában a topban benne lesz. Nagyon sok szép panzió épült az elmúlt években Sóstón, ennek a Svájci Laknak maga a fekvése a különlegessége, mégis csak központi helyen van, műemléki épület, sok történet fűződik hozzá. Igyekeztünk egy olyan modern belsőt kialakítani hozzá, ami az igényeket kiszolgálja” – folytatta a vezérigazgató.

Kevesebb külföldi vendég

Nehéz évet zár a turizmus 2020-ban, a külföldi vendégek hiánya nagyon érezhető a szeptember elsején érvénybe lépett beutazási korlátozások miatt, de július-augusztus hónapban is mintegy 80 ezerrel kevesebb külföldi turista látogatott el Sóstóra mint 2019-ben.