Megújul a Korona Hotel

Több mint 120 éves épület

 

Az impozáns Korona Hotel 1895. november 10-én nyitotta meg kapuit. Alpár Ignác tervei alapján, Barzó Mihály kivitelezésében épült meg 230 ezer forintból. 1926-ban Kodály Zoltán, 1934-ben pedig Bartók Béla adott itt nagysikerű hangversenyt. Az 1940-es években apróbb felújításokat végeztek az épületen. Az államosítás után 1950-ben nagyobb átalakítások következtek, majd 1980-ban bezárt a hotel. Pár évvel később, újranyitása előtt tetőfelújítás, födémcsere és átalakítási munkálatok is voltak. 

1993 óta van magánkézben - a korszerűsítések után, pont a Korona 100. évfordulójára, 1995-ben adták át újra az épületet. Azóta folyamatosan bővül, szépül az épület. A hotelhez étterem, pub és több üzlet is tartozik.

 

„Ráfér a felújítás”

 

A hotel tulajdonosa, a Zefirusz Korona Kft. vezetője szerint már szükséges a homlokzat felújítása. Nádasdi István kiemelte, szeptember 10-én állványozzák fel az épületet, amely új nyílászárókat is kap. A munkálatok várhatóan 40-45 napig tartanak majd. A több mint 120 éves épület visszafogott színeket kap szeptemberben. A fehér szín mellett a szürkéskék sötétebb és világosabb árnyalatait választották, természetesen a műemlékvédelmisekkel egyeztetve. A tulajdonos hozzátette, terveik között szerepel a Korona belső felújítása, korszerűsítése is.

Dér Vivien

(Fotó: Szarka Lajos)