Megújul a borbányai óvoda is! Napelemes rendszert is telepítettek!

Idén 17 óvoda és egy bölcsőde korszerűsödik városunkban. A munkálatok valamennyi helyszínen befejeződtek vagy a végéhez közelednek. A Tündérkert Keleti Óvoda Százszorszép Tagintézménye is megújult. A borbányai intézményt ma adták át.

A borbányai, 168 férőhelyes óvoda két épületben működik. A kivitelezési munkálatok a kis és nagy épületnél is befejeződtek; az intézmény az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatánál III. ütem című projekt keretében korszerűsödött. Bajnay Kornél önkormányzati képviselő elmondta:

Az épületeknek az állaga már megkövetelte azt, hogy az önkormányzat bölcsen és előrelátóan odafigyeljen és a fejlesztések sorába beemelje ezt az intézményt is. Nagyon fontos, hogy passzív és aktív energetikai egységeket is tudtak beépíteni az épületbe – itt gondolok arra, hogy kicserélték a nyílászárókat, illetve szigetelőanyaggal látták el a falakat és a padlásfödémet is. Az aktív rendszer pedig a napelemeknek az elhelyezése, amivel szinte önállóvá tudtuk tenni az épületet, megtermeljük a saját energiánkat. Ez pozitív az itt élőknek és a gyerekeknek, valamint a fenntartónak is, hiszen energiát és pénzt tudunk megtakarítani, amit pedig más helyen fel tudunk használni.

Nemcsak kívül, belül is fejlesztettek – a kis épületnél többek között a fűtésrendszer korszerűsödött, a régi radiátorokat és a hozzájuk kapcsolódó szelepeket is lecserélték; az épületek tetején pedig új napelemes rendszert építettek ki.

Török Edit, a Tündérkert Keleti Óvoda intézményvezetője elmondta:

Ebben a nagy projektben három óvodánk újult meg. A Koszorú és az Élet úti telephelyünk, valamint a Százszorszép Tagintézmény. Ez azért jelentős a gyermekek számára, hiszen nap mint nap egy szebb környezetbe jöhetnek, Zöld Óvoda valamennyi óvodánk, ezért az is nagyon fontos, hogy milyen példát mutatunk a gyermekeknek, hiszen amit óvodás korban megtanulnak, fogékonyak rá, azt fogják tovább vinni. A fejlesztéssel azt látják, hogy takarékosan bánunk az energiaforrásainkkal, próbálunk a környezettudatosságra példát mutatni.

A borbányai óvodánál a fejlesztés bruttó 36,8 millió forintból valósult meg.

Kapcsolódó galéria

Fejlesztések a Százszorszép óvodában