Megújítják a sárkány-szerződést

– Európa két legnagyobb komodói sárkánygyíkja itt található a nyíregyházi állatparkban. A hím több mint másfél mázsás! – mutatta büszkén a varánuszokat Gajdos László, az állatpark igazgatója. A hüllőpár 2010 óta él Sóstón. Egy kiemelkedő jelentőségű államközi szerződésnek köszönhetően kerültek ezek a ritka állatok a jakartai állatkertből Nyíregyházára.

További képekért kattintson a fotóra!

A megállapodás szerint öt év elteltével felül kell vizsgálni a korábbi szerződést. Csak ezek után maradhatnak tovább a hüllők Nyíregyházán.

 

JÓ HELYEN ÉLNEK A VARÁNUSZOK

 

– Az esőerdőházban a szakma szerint kitűnő helyük van az állatoknak, ráadásul indonéz és magyar szakemberek azon fáradoznak, hogy az itteni varánusznősténynek kicsinyei lehessenek. Most egy nagyon komoly szakmai munka dandárjában vagyunk, ugyanis nem túl gyakori Európában, vagy egyáltalán nem, hogy mesterséges megtermékenyítéssel jöjjön létre majd kis utód, ezekből a kipusztulófélben lévő állatokból – tette hozzá Gajdos László.

 

A NAGYKÖVET TÁMOGATJA A SÁRKÁNY-SZERZŐDÉST

 

Kedd délelőtt a varánuszpárt munkatársaival együtt megtekintette az indonéz nagykövet. A távol-keleti vendégek elégedetten nyugtázták a hüllők tartási körülményeit, és annak is örülnek, hogy varánusz-lombikbébi program indult Magyarországon. A nagykövet a látogatás után úgy nyilatkozott, támogatni fogja a 2010-ben kötött szerződés meghosszabbítását. – Úgy látom, hogy a hüllőpár jó egészségnek örvend, jó helyen vannak, ezért azt ajánlom majd a jakartai állatkertnek, hogy hosszabbítsák meg a szerződést, annak érdekében, hogy maradhassanak – mondta Wening Esthyprobo Fatandari, az Indonéz Köztársaság nagykövete.

A nagykövettel ma dr. Ulrich Attila is találkozott. Az alpolgármester, a fenntartó önkormányzat nevében úgy nyilatkozott, hogy a város nagyon fontosnak tartja, hogy az állatparkban a sárkánygyíkok is megtekinthetők legyenek. A találkozón az is kiderült, a Nyíregyházi Állatpark szoros kapcsolatot ápol a jakartai állatkerttel és folyamatos a szakemberek cseréje.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Kohut Árpád)