Megtartották az Új stílusgyakorlatok olvasópróbáját a színházban, október 30-án premier!

Az Új stílusgyakorlatok című előadás olvasópróbáját megtartották a Móricz Zsigmond Színházban. A darab bemutatóját 2020. október 30-án láthatja a közönség a Krúdy Kamara színpadán, Olt Tamás rendezésében.

A múlt század közepén, egy francia író, bizonyos Raymond Queneau „Exercices de style”, azaz „Stílusgyakorlatok” címmel remekművet vetett papírra.

A Stílusgyakorlatok című Queneau mű már-már vállalhatatlanul rövid, s önmagában szinte érdektelen történet:

„Egy fiatalember felszáll egy zsúfolásig megtelt autóbuszra, pofátlanul leül egy megüresedett helyre, majd leszáll a buszról a Szent Lázár téren, ahol egy barátjával találkozik, aki azt mondja neki, hogy még egy gombot fel kell varrnia a kabátjára.”

Ám miért is mondaná erre bárki fia-borja , hogy remekmű? Csakhogy Queneau ezt a „legkevésbé sem bonyolult cselekményű, már-már vállalhatatlanul rövid s önmagában szinte érdektelen történetet” kilencvenkilenc stilisztikai formában írta meg. Éppen, mint a magyar népmesék!

Vadonatúj előadásunk alapjául tehát eme fent emlegetett iromány szolgáltatja az inspirációt, ám még e remek hajdani szerző legmerészebb álmai sem adhatnak választ arra, hogyan, mi több a nyájas közönség sem, sőt még mi magunk sem tudjuk elképzelni, mely bravúros módon gondoljuk újra, ezt a „legkevésbé sem bonyolult cselekményű, már-már vállalhatatlanul rövid s önmagában szinte érdektelen történetet”.

Annyi bizonyos csupán, hogy lesz rá kilencvenkilenc, vagy hetvenhét, de legalább is huszonkettő megoldásunk!

 

Raymond Queneau ötlete alapján

Olt Tamás - Váradi R. Szabolcs

ÚJ STÍLUSGYAKORLATOK

variálós derűre hangolós

 

Horváth László Attila

Illyés Ákos

Tóth Zolka

 

Díszlettervező: Wilhelm Judit

Jelmeztervező: Szántó Eszter

Koreográfus: Kocsis Andrea, Lukács Ádám

Ügyelő: Sárközi István

Súgó: Hugyecz Vivien

Rendezőasszisztens: Antal Andrea

 

Rendező: Olt Tamás

 

Az előadásra jegyek már elérhetőek ITT!

 

Forrás: Móricz Zsigmond Színház