Megtartották a Közellenség című előadás olvasópróbáját a Móricz Zsigmond Színházban
Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Ma tartották a Közellenség című előadás olvasópróbáját a Móricz Zsigmond Színház Krúdy Kamaraszínpadán. Az előadást Horváth Illés állítja színpadra.

A tizenhatodik század dereka táján élt Brandenburgban egy Kohlhaas Mihály nevű lókereskedő. Egy derék, becsületes, jómódú és jogkövető állampolgár, aki hitt a jogbiztonságban, abban, hogy helye van ebben a világban, hiszen elfogadja annak szabályait. Egyszer azonban súlyos sérelem éri, amikor a lipcsei vásárra menet Brandenburg és Szászország határán erkölcstelen gazemberek elkobozzák tőle két gyönyörű fekete lovát. S mivel Kohlhaas Mihály sehol nem talál jogorvoslatot, kénytelen átlépni minden határt és a maga öntörvényű módján keresni igazságát…

A rendkívül izgalmas és akciódús történet középpontjában egy olyan tragikus hős áll, akiről azóta egy pszichiátriai tünetegyüttest is elneveztek már, az úgynevezett Kolhaas-szindrómát. A kórosnak ítélt viselkedés sajátosságai közé tartozik a kitaszítottság élmény és a bosszúvágy, valamint hogy az egyén megszállottan ragaszkodik saját igazához és képes bármit elkövetni, hogy annak érvényt szerezzen.

A fordulatokban és érzelmekben egyaránt gazdag kortárs színdarabból készülő zenés előadás többek között azt az erkölcsi és létfilozófiai kérdést vizsgálja, meddig érdemes elmenni sérelmeink jóvátételéért. Mikor hatalmasodik el rajtunk úgy a bosszúszomj és igazságérzet, hogy önmagunkat tesszük tönkre vele? Mi vész el a küzdelemben, és vajon megéri-e?

A valós eseményeket feldolgozó történetből több mint húsz dramatikus feldolgozás, továbbá opera és film is készült, ebből is érződik milyen érdekfeszítő, mindannyiunk számára tanulságos és átélhető, örökérvényű problémakört feszeget.

Bemutató: 2021. október 29. (péntek) 19.30 óra, Krúdy Kamaraszínpad

További részletek az előadásról: https://www.moriczszinhaz.hu/hirek/ma-tartottuk-a-kozellenseg-cimu-eloadasunk-olvasoprobajat

 

Forrás: Móricz Zsigmond Színház