Megszűnt a telezöld a Sóstói útnál

A közlekedésirányítás során kétféle módot használnak a szakemberek a jelzőlámpák beállításakor. Az úgynevezett védett, valamint a részlegesen védett módot. Az utóbbi néhány esztendőben jelentősen megnőtt a közlekedésben részt vevők száma, így már csak a védett módot alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy a közlekedők számára a lámpa egyértelműen jelzi, hogy mikor és mely irányban haladhatnak tovább.

 

20 éve telezöld

 

A Kossuth utcai csomópont közel 20 éve üzemelt már az úgynevezett részlegesen védett irányítási módban. Így, ha valaki gépjárművel át szeretett volna haladni a csomóponton, nemcsak a jelzőlámpára, hanem a KRESZ kanyarodásra vonatkozó szabályaira is egyszerre kellett figyelnie. Ez az elmúlt években számos esetben vezetett balesethez és torlódáshoz, így az érintett utak tulajdonosai, a nyíregyházi önkormányzat, valamint a Magyar Közút megszüntetve a telezöldet, a forgalmi rend megváltoztatása mellett döntött. Így mától már az új szabályozás szerint haladhatnak át a közlekedők a város egyik legforgalmasabb csomópontján.

– Az új szabályozás azt jelenti, hogy a balra kanyarodók egy fázisban kapják a jelzést a két mellékágról és külön fázisban kapnak az egyenes és a jobbra kanyarodók jelzést – mondta Veczán László osztályvezető.

 

Forgalmirend-változás

 

A forgalmi rend változását jelzőtáblák mutatják, mind a Kossuth utca, mind a Sóstói út vonatkozásában. Ennek ellenére, a Magyar Közút munkatársai kérik a közlekedők fokozott figyelmét. Húsz év alatt ugyanis azok számára, akik gyakran használták az érintett csomópontot, rutinná válhatott az áthaladás. Az osztályvezető továbbá felhívja a közlekedők figyelmét a jobbra kanyarodó mozgásnál, hogy a járművezetőknek továbbra is elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak, hiszen egy időben kapnak zöld jelzést.

 

Tehermentesítés

 

Az érintett csomópontot a Kossuth utca vonatkozásában egy önálló jobbra kanyarodó sáv is tehermentesíthetné, ez ugyanis jelenleg nem megoldott. A megvalósításáról azonban még tárgyalnak a felek. A kereszteződésben jelenleg zökkenőmentes a gépjárművek áthaladása, az azonban vélhetően csak az iskolakezdésre derül ki, hogy okoz-e torlódást a megváltozott forgalmi rend.

Piszár Tünde