Megszűnt a látogatási tilalom – A nyíregyházi kórház betegei is fogadhatnak látogatókat
Megszűnt a látogatási tilalom – A nyíregyházi kórház betegei is fogadhatnak látogatókat

Feloldották a látogatási tilalmat a kórházakban pénteken. A tilalom egyedül azokon az osztályokon marad érvényes, ahol a koronavírussal fertőzötteket kezelik. Ezek alapján a Jósa András Oktatókórház betegei is fogadhatnak látogatókat, akiket továbbra is szűrnek a bejáratnál.

Szombaton napközben már sokan kihasználták a lehetőséget és meglátogatták rokonaikat, ismerőseiket a nyíregyházi kórházban, a parkolóba is folyamatosan is érkeztek az autók. Sokan a szülészetre igyekeztek itt a Jósa András Oktatókórházban.

A babánkat nem láthatom, mert az még nem engedélyezik, de a kismama kijöhetett a folyosóra, de az újszülöttet még nem lehetett látni, de holnap már jönnek haza, úgy hogy reméljük, hogy jó lesz minden.

- mondta Kovács Zoltánné

Az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány miatt látogatási tilalom volt érvényben, ez mind a hozzátartozóknak, mind a betegeknek nehéz időszak volt, ezt mesélték a szombati látogatók. Túróczi Miklósné ismerőse például még februárban kapott agyvérzést, azóta a rehabilitációs osztályon van. Az elmúlt hetekben csak csomagot tudtak neki küldeni.

A fia itt leadta a csomagot és bevitték neki, ezen kívül telefonon tudtunk kommunikálni, de azóta nem találkoztunk február óta.

- tette hozzá a látogató.

 

Volt olyan szerencsés hozzátartozó, aki külön látogatási engedélyt kapott, de így sem tölthetett sok időt a hozzátartozója mellett és a már megszokott szabályokat neki is be kellett tartani, mesélte Szenderák György és Szenderákné Deli Anna.

Szájmaszkot kellett hordani meg kézfertőtlenítés, csak reggel mentem be a fürdetésre és tényleg jöttem is el, hogy ne legyen gond, napi egy alkalom volt.

- mesélte a házaspár.

A szabályok ezután is maradnak

A kórház közleményéből kiderül, továbbra is előszűrést végeznek a bejáratnál, ezt a látogatók is megerősítették. Megkérdezték tőlük, hogy ők maguk nem voltak lázasok és köhögtek az elmúlt napokban vagy találkoztak esetleg ilyen tünetekkel a környezetükben. Amennyiben nem merül fel a koronavírus fertőzöttség gyanúja, akkor beengedik a látogatókat. A tilalom feloldása ellenére is azt kérik a látogatóktól, hogy 20 percnél több ideig ne tartózkodjanak a betegek mellett. A látogatási tilalmat Müller Cecília országos tisztifőorvos feloldotta az országban, a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján olvasható, hogy minden Magyarország területén működő, valamennyi fekvőbeteg szakellátást nyújtó egészségügyi intézményében megszűnt a tilalom. Ez viszont nem érvényes a koronavírussal fertőzöttek kezelését végző osztályokon. A látogatóknak továbbra is kötelező a maszk viselése, illetve az előszűrés.