Megszépül a Kálvin tér – Új utcabútorok és zöldfelület a belvárosban

Megújul a Kálvin tér a belvárosban. Az Egyház és Bercsényi utca közötti területen jelenleg is dolgoznak, a beruházást az Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja is támogatja. Megújul a teljes zöldfelület és új utcabútorokat is kihelyeznek majd a Kálvin téren.

Folyamatos a városszépítő munka Nyíregyházán, itt éppen a Kálvin tér felújítását végzik a szakemberek. Az Egyház és a Bercsényi utca közötti területen novemberben kezdtek el dolgozni, a felújítás tavasszal lesz teljesen kész, amikor az új növények is a helyükre kerülnek. Az elmúlt 30-35 évben elhasználódott a zöldfelület a téren, illetve a burkolatok cseréje is szükségessé vált, ezért került a NYÍRVV tervei közé a terület korszerűsítése.

„A héten a térburkolási munkálatok végére is érnek, utána faültetések következnek, utcabútorok kihelyezése, illetve tavasszal a többi növényzet elültetési is meg fog majd történni. Ez a beruházás ez NYÍRVV saját beruházásban történik, amit az önkormányzat környezetvédelmi alapja is támogat.” - mondta Dicső Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közterület-kezelési igazgatója.

A téren áll Kocsis András 1941-es Pásztorlány szobra. A hagyományos megformálású emlékmű Nyíregyháza egyik régi alkotása. A Kálvin téren található még a Honfoglalás ezredik évfordulójának emlékoszlopa is, amelyet 1896-ban egy ismeretlen kőfaragó készített. A millenniumi emlékoszlop annak az 1873-ban elbontott templomnak állít emléket, amely a felirtat szerint 46 méterre állt az oszloptól és amelyről Nyíregyháza a nevét is kapta.