Megrongálták az áldozatok nyíregyházi emlékművét
Megrongálták a nyíregyházi holokauszt emlékművet. Hétfőről keddre virradó éjszaka ismeretlenek az emlékmű márvány talapzatát törték össze. A rendőrség helyszínelők bevonásával igyekszik az elkövetők nyomára bukkanni. A zsidó hitközség szerint nem antiszemita cselekmény történt.

A rongálást a környékbeli lakók jelentették, az elkövetők egyelőre ismeretlenek. A rendőrség helyszínelők bevonásával igyekszik a nyomukra bukkanni. Ennek érdekében a szakértők több órán keresztül vizsgálták az emlékművet és a környékét. A helyszínelés idejére lezárták a területet, a márvány lapokról ujjlenyomatokat is vettek. Nem az első alkalom, hogy megrongálták az emlékművet. A helyi zsidó hitközség vezetője ugyanakkor úgy véli, nem antiszemita cselekményről van szó.

– Sem eltúlozni, sem elbagatellizálni nem szabad ennek az eseménynek a jelentőségét – mondta Sárosi György hitközségvezető. – Minden ilyen vandalizmus közösségi érdekeket sért, de nemcsak szűk rétegeket, az egész városét. Az emlékmű az egész városé. Itt nagyon méltóságteljes megemlékezéseket szoktunk tartani évente egyszer, a várossal közösen. Ez mindenkit sért, nem gondolnám, hogy kifejezetten szélsőjobbos vagy rasszista indíttatás vezérelte az elkövetőket, de ezt nem az én dolgom megítélni.

A nyíregyházi holokauszt emlékművet 2004. június 6-án leplezték le. Zagyva László szobrászművész alkotása a Kossuth utca mentén, azon a helyen áll, ahová a második világháború idején összegyűjtötték a környék zsidó lakosságát, mielőtt a koncentrációs táborba indultak volna velük a vonatok. A vörös, fekete és szürke gránitból készült alkotás az emberek együvé tartozását jelképezi. Nyíregyházáról és környékéről egykor több mint 17 ezer zsidót hurcoltak el, és közülük csak nagyon kevesen térhettek vissza a borzalmak túlélőjeként lakóhelyükre.

Z. Pintye Zsolt