Átprogramozzák a nyíregyházi költségosztókat
A távhős lakásokban szeptember közepéig átprogramozzák a költségosztókat a Nyírtávhő Kft. szakemberei. Erre azért van szükség, mert egy adójogszabály-változás miatt a szolgáltató az éves elszámolásról áttér a fűtési idény szerinti elszámolásra. Ezért most a cég az első félévet is elszámolta a fogyasztókkal.

Az idei év januárjától a Nyírtávhő Kft. áttér az éves költségosztó-elszámolásról a fűtési idény szerinti elszámolásra. Ez egy adójogszabály-változás következménye a szolgáltatónál, ezzel praktikusan hosszabb idő áll majd rendelkezésre az elszámolásokra és a reklamációk kezelésére. A változás azt is jelenti, hogy az átállás miatt most az első félévet is elszámolják, hogy az októberben kezdődő fűtési szezon minden fogyasztónak nulláról induljon. A társaság szakemberei most a költségosztókat is átprogramozzák, hiszen eddig az éves zárásnál december végi záróértéket tároltak, a jövőben pedig május 15-ei adatra lesz szükség.

 

25 MILLIÓT KAPNAK VISSZA A FOGYASZTÓK

 

Joó László, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a költségosztókat szeptember közepéig minden fogyasztónál átprogramozzák a lakókkal egyeztetett időpontokban, most a munka közel felénél tartanak. Az első félév elszámolása megtörtént, ennek a szaldója 25 millió forint, ennyit fizetnek vissza a fogyasztóknak.

 

IGAZSÁGOSABB KÖLTSÉGOSZTÁS

 

Az ügyvezető előrevetítette, hogy a fűtési költségosztással kapcsolatos jogszabályváltozás 2016 januárjától racionálisabb teherviselést is hoz. Például megjelenik a helyzetkiegyenlítéses korrekció, amellyel a társasházak szélső lakásaiban élők kedvezményt kapnak a hőenergia árából. Emellett változnak a mért és méretlen hőleadókra vonatkozó szabályok is. Ez azt jelenti, hogy nem lehet majd választani a 0 és 100 százalékos elszámolást, hanem 30–70 százalék lesz a legkisebb elszámolási arány. Ennek oka, hogy azok a lakók is hozzájáruljanak a költségekhez, akik ugyan nem fűtöttek, de a többi fogyasztó melegét megkapták a lakáson átfutó forró csövekből.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: internet)