Megrendezték a 28. Erkel Diákünnepeket – Aranyos Vasvárisok Gyulán
2019. május 24-26. között rendezték meg Gyulán a 28. Erkel Diákünnepeket

A háromnapos fesztiválon a Dunán innen tanuló középiskolások vehettek részt. Több mint 15 kategóriában mutathatta meg tehetségét a mintegy ezer résztvevő.

Ide utazott a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium színjátszó köre is, melynek tagjai nagyon sikeres hétvégét tudhatnak maguk mögött. Irodalmi színpad kategóriában arany minősítést kaptak- a Mikó Gyöngyi és Ferro Csaba vezette Színjátszó Kör történetében először - a Rejtély Európában című előadásukkal. A győztes darab Magyar Boglárka (12.A) átirata, melyet a Valahol Európában című 1945-ben készült film és az 1998-ban bemutatott musical ihletett.

Az előadásról a szakmai zsűri (tagjai: Császár Angela, Kubik Anna, Rajkó Balázs) elismerően nyilatkozott a katartikus élmény és a jó ízléssel készült átirat miatt. A gimnáziumból nem csak a csapat, hanem az egyéni indulók is díjakkal tértek haza: Prekopcsák Janka népdal kategóriában ezüst, Magyar Boglárka önálló irodalmi alkotás kategóriában arany minősítést kapott, és egyben elnyerte az Előretolt Helyőrség Íróakadémia Aranyfokozatú különdíját is. Ács Vanessza prózamondásban különdíjként a gálán állhatott a közönség elé. Két év múlva minden bizonnyal újra lesznek majd vasváris fellépői az EDÜ-nek, ugyanis a 9.A színjátszói - Tarné Pásztor Nikoletta vezetésével - szintén bemutatkoztak a gyulai fesztiválon.