Megnyílt a 86. Ünnepi Könyvhét és a 14. Gyermekkönyvnapok

A Szabadság téren felállított könyvkapu, hatalmas könyvsátor és könyvespolcok jelzik: megkezdődött az idei ünnepi könyvhét. A 84. Ünnepi Könyvhét és 14. Gyermekkönyvnapok programsorozata keretében június 4-e és 8-a között Budapest mellett 80 vidéki helyszínen tartanak ünnepi programokat. Nyíregyházán a Váci Mihály Kulturális Központ előtti tér ad otthont az irodalmi rendezvényeknek.

 

VÁMOS MIKLÓS NYITOTTA MEG A PROGRAMSOROZATOT

 

Az ünnepi könyvhét programsorozatát Nyíregyházán Vámos Miklós író nyitotta meg. Azt mondta: a könyvhét jó alkalom arra, hogy ünnepeljük a könyvet, és az olvasók megismerjék a szerzőket. Arra biztatta az olvasókat, hogy – még ha nincs is pénzük könyvre – az ünnepi könyvhéten szólítsák meg a dedikáló szerzőket, üljenek le melléjük, kérdezzék meg, hogy kicsodák, és próbálják meg a magyar írókban azt az érzést kelteni, mintha őket itt nagyon szeretnék, jobban, mint holmi tévéműsorok frissen felkapott szereplőit, vagy jobban, mint azokat, akik reklámokban felbukkannak, mert a bulvár hőseinél több figyelmet érdemel az, aki veszi a fáradságot, és ír egy könyvet.

További képekért kattintson a fotóra!

Az ünnepélyes megnyitón Vámos Miklós író mellett Szilvási István önkormányzati képviselő és Csontosné Maleczki Ilona, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója mondott köszöntőbeszédet.

 

KÖTETBEMUTATÓK, IRODALMI RENDEZVÉNYEK, DEDIKÁLÁSOK

 

Nyíregyházán csütörtöktől hétfő délutánig színes programsorozat várja a könyvbarátokat. Lesznek kötetbemutatók, író-olvasó találkozók, irodalmi rendezvények, dedikálások és koncertek. Az ünnepi rendezvény ideje alatt a gyerekeket népi játszóház várja, a kicsik könyvjelzőket és képkereteket készíthetnek, összerakják Nyíregyháza könyvkígyóját, „Tegyél egyet – vegyél egyet!” címmel idén is lesz könyvcsere, tartanak kötészeti bemutatót. Az ünnepi könyvhét ideje alatt az olvasók ingyen iratkozhatnak be a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárba, és amnesztiahetet is tartanak: aki most viszi vissza a lejárt kölcsönzési határidejű könyvtári könyvet, nem kell késedelmi díjat fizetnie.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)