Megnövekedett a kandallók iránti kereslet
Megnövekedett a kandallók iránti kereslet

A legkeresettebb árucikkek néhány napja a fa, illetve a kályhák, kandallók, kazánok lettek. A rezsicsökkentés módosítása óta és ezzel együtt az emelkedő gáz- és áramszámlák miatt megrohamozták a boltokat a magyarok. Mivel pedig megnövekedett a kereslet az alternatív fűtési módok iránt, rendelés leadása után hónapokat kell várni a termékek megérkezésére.

Tombol a nyár, a hőmérő higanyszála harminc fok környékén ingázik, sokan mégis már most a fűtési szezonra készülnek. A korábban szinte roskadásig teli üzletek, amelyek kályhákat, kandallókat értékesítettek, most csak egy-egy terméket tudnak kiállítani, mert mindent elvittek. A rezsicsökkentés módosításáról szóló kormánybejelentés után rohamos mennyiségben fogy a fa, valamint a fatüzelésű kályha, kandalló. Ezek mellett pedig a legfontosabb érv, hogy nemcsak esztétikusak, de úgy tűnik, hogy gazdaságosabbak is, mint egy gázzal működő radiátor vagy konvektor. A Nemes Kandalló Kft. tulajdonosa, Nemes Éva azt mondja, már a bejelentés másnapján megrohamozták őket a vásárlók, és ami mozdítható volt, meg is vették, el is vitték.

– A rezsiemelés bejelentését követő napon gyakorlatilag megrohamoztak minket a vásárlók. Szinte egy nap alatt, ami mozdítható volt az üzletben, azt mind meg is vették. Rengeteg rendelést vettünk fel, aminek a teljesítésre – gyártói alapanyagok és egyéb okok következtében – két és fél hónapot kell várni. Gyakorlatilag azt tapasztaltam, hogy az emberek meg vannak ijedve, félnek a rezsiáremeléstől, és attól, hogy nem fogják tudni kifizetni a csekkeket, ezért igyekeznek valamilyen alternatívát keresni. Elsősorban a fatüzelésű készülékeket keresik, ebből is a leginkább szabadon álló, úgynevezett lábon álló kandallókat, aminek a beépítéséhez nem szükséges szakember igénybevétele, hanem ezeket a készülékeket hazaviszik, és ott beállítják, bekötik, és már lehet használni.

Tavaly ilyenkor még a ventillátorok és a légkondik fogytak, most pedig a rendelésre leadott kályhák, kandallók listája a hosszú. A legolcsóbb lábon álló kályha ára itt 260 ezer forintnál kezdődik, a határ pedig a csillagos ég. Itt nem kell számolni beépítési költségekkel, de sok esetben szakember igénybevételére is szükség van, amely persze további kiadásokat jelenthet.