Megnőtt a kerékpárlopás miatt tett feljelentések száma
Megnőtt a kerékpárlopás miatt tett feljelentések száma

A jó idő beköszöntével és a kerékpározás népszerűségének növekedésével, sajnos a kerékpárlopások is egyre gyakoribbá válnak Nyíregyházán – legalábbis ez derül ki a népszerű közösségi portál posztjaiból. Heti szinten olvasni arról, hogy eltűnt egy bicikli az Örökös­földről, a belvárosból, Sóstóról, parkból, lépcsőházból, vagy éppen bolttól. A rendőrség azt mondja, kerék­párlopás egész évben előfordul, de tavasztól őszig, amikor megnő a kerékpárt használók száma, arányosan a lopás miatt tett feljelentések száma is emelkedhet.

Kerékpárlopás esetén a rendőrség feljelentés alapján büntetőeljárást, vagy amennyiben a kerékpár értéke nem haladja meg a szabálysértési értékhatárt, vagyis az 50 ezer forintot, és az eltulajdonításához nem kapcsolódik minősítő körülmény (pl. dolog elleni erőszak), akkor tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt szabálysértési eljárást indít (pl. közterületről, lezáratlan állapotban hagyott, 50 ezer forint érték alatti kerékpár eltulajdonítása) – tájékoztatta a Nyíregyházi Napló szerkesztőségét dr. Fedor Rita r. őrnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Egy tolvaj, több kerékpárral


Mint kiderült, jellemző, hogyha elfognak egy tolvajt, akkor ezzel együtt több kerékpár is előkerül, amit aztán vissza tudnak szolgáltatni a tulajdonosoknak.

– Fontos, hogy a kerékpárhoz tudjunk tulajdonost társítani, ezért javasoljuk a BikeSafe regisztrációt, valamint, hogy a vásárlást követően jegyezzék fel, vagy őrizzék meg a kerékpár típusát, színét, gyártási számát is tartalmazó jótállási füzetet, és készítsenek fényképet a bicikliről.

Regisztrálják a bicikliket

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen egész évben végez BikeSafe kerékpár-regisztrációt. Az országos nyilvántartási rendszerbe vételhez a rendőrök lefotózzák a jelentkezők kerékpárjait, rögzítik a járművek egyedi jellemzőit, és a tulajdonosok adatait. A regisztrált bicikliket végül egy matricával látják el, amely azt jelzi, hogy a kétkerekű már szerepel az adatbázisban. A kezdeményezés célja, hogy lopás esetén a jelölés segítse a keresett kétkerekű azonosítását, és a megtalált bicikli tulajdonoshoz történő visszajuttatását.

A rendőrség jó tanácsai

A kerékpárlopások megelőzéséhez jelentősen hozzájárul a tulajdonosok vagyonvédelme. Lezáratlan kerékpárt ne hagyjanak őrizetlenül. A jól megválasztott zár vagy lakat oly mértékben nehezítheti a tolvaj dolgát, hogy inkább lemond szándékáról. Ha forgalmas, esetleg kamerával is megfigyelt helyen tárolják, a lopás kockázata sokkal kisebb.

– Mindig zárják le a biciklit, még akkor is, ha csak néhány percre hagyják őrizetlenül.

– Közterületen válasszanak forgalmas, kivilágított helyet a tárolásra.

– A csomagtartón, kosárban értéket soha ne hagyjanak.

– Válasszanak olyan zárat, lakatot, amely vágásálló, illetve a zárszerkezet magas biztonsági szintű.

– Regisztráltassák a kerékpárt a BikeSafe programban.