Megkezdte az adóhivatal a tartozók és túlfizetők értesítését

Folyószámla-kivonatot azonban nem mindenki kap. Csak azok, akik legalább egy adónemben több mint ezer forinttal tartoziknak, vagy több mint ezer forint túlfizetésük van. A NAV az egyenleg megállapításánál az adószámla 2015. december 31-i állapotát veszi alapul. A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt csak az találhat a postaládájában, aki fizetési kötelezettségét nem vagy csak késedelmesen teljesítette és ezért 2015-re vonatkozóan több mint kétezer forint késedelmi pótléka keletkezett. Az adó- és vámfolyószámlák egyesítése miatt a kivonatban a vámfolyószámlák 2016. január 1-i nyitó egyenlege és az azt követő időszak részletezése is megtalálható.

 

Nyisd ki az ügyfélkaput!

 

Postai értesítőt azonban nem mindenki talál majd a postaládájában. Azok az adózók ugyanis, akik elektronikus bevallónak számítanak, nem kapnak postai úton folyószámla értesítőt, viszont akik 2016. január 1. és április 17. között adtak már be bármilyen jellegű elektronikus bevallást, vagy adatszolgáltatást, akkor ők is elektronikus bevallónak számítanak, ők sem kapnak postai úton értesítést. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan figyelni kell az ügyfélkapun keresztül az adófolyószámlát, ahol egyébként napi szinten meg tudják tekinteni az adófolyószámla pontos állását és itt az ezer forint feletti tartozást és a túlfizetést is figyelemmel tudják követni az adózók – tájékoztatott Magyar Norbert, a NAV Észak-alföldi Regionális Adófőigazgatóságának sajtóreferense.

 

Érdemes összehasonlítani

 

A NAV javasolja, hogy a folyószámla-kivonat, illetve a pótlékértesítő átvételét követően az adózók hasonlítsák össze a kapott adatokat saját nyilvántartásukkal. Ebben a kivonat mellékleteként megküldött „Tájékoztató” segíthet. Amennyiben eltérést tapasztalnak, személyesen a hivatal nyitvatartási ideje alatt, valamint telefonon a 40/20-21-22-es telefonszámon tehetnek észrevételt.

Piszár Tünde