Megkezdődött az ebösszeírás Nyíregyházán

Fiatalok számolják az ebeket Nyíregyházán. Lakásról-lakásra, házról-házra járva írják össze a településen tartott állatokat. Jogszabály írja ugyanis elő, hogy az önkormányzatoknak háromévente kötelezően össze kell írni a városban élő kutyákat.

 

Védeni az állatokat

 

– Az ebösszeírásra a jogszabály értelmében az állatok védelme, veszettsége elleni oltás, valamint járványok megelőzése céljából van szükség – mondja dr. Grósz Péter igazgatási osztályvezető. – Alapvetően nekünk nagy segítség a mindennapi feladataink ellátásában, akár abban is hogy elveszett kutyákat a gazdáikhoz vissza tudjuk juttatni, hiszen ha tudjuk a nyilvántartás alapján, hogy kié az a kutya amit éppen megtalálnak a városban, akkor azt vissza tudjuk juttatni a tulajdonosának – tette hozzá az osztályvezető.

 

Nyáron számolnak

 

Nyíregyházán három esztendővel ezelőtt közel 14 ezer ebet számoltak össze. Idén a feladatot 10 közfoglalkoztatott és 30 diákmunkás végzi. Szeptemberig minden házba, lakásba, vállalkozáshoz becsengetnek, hogy a négy hónaposnál idősebb ebekre vonatkozóan a szükséges adatokat nyilvántartásba vegyék.

 

Adatlap

 

Akit nem találnak otthon, azoknak egy adatlapot kell kitölteni, amelyet a NYÍRVV Nonprofit Kft. Tüzér utcai telephelyén, annak ügyfélszolgálatán, továbbá a Polgármesteri Hivatal kereskedelmi ügyfélszolgálatán személyesen lehet beszerezni, továbbá az adatlapok letölthetők a nyirvv.hu, a varoshaza.nyiregyhaza.hu és a nyiregyhaza.hu weboldalakról. A kitöltéssel kapcsolatban segítséget a 42-es körzet 548-453-as telefonszámon lehe kérni hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között. A kitöltött adatlapokat személyesen az ebösszeírónál lehet benyújtani, továbbá postán a NYRVV címére, a Tüzér utca 2-4 szám alá, faxon a 42-es körzet 548/471-es számon, a Nyíregyházi Állategészségügyi Telepen, a Búza téri piaccsarnokban elhelyezett gyűjtőládában, a kijelölt állatorvosi rendelőkben, továbbá a Polgármesteri Hivatal portáján elhelyezett gyűjtőládában.

 

Mulasztási bírság

 

Érdemes tudni, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása állatvédelmi bírságot von maga után, amelynek legkisebb összeg 30 ezer forint.

Piszár Tünde

(Fotó: internet)