Megkezdődött a Speedmarathon

Reggel 9 órakor a nyíregyházi Kincs utca volt az egyik helyszín, ahol traffipax mérte a gépkocsik sebességét. Az utcában 30 km/h sebességgel haladhatnak az autóvezetők, de sokan nem tartják be a szabályt, gyorsabban hajtanak. A Kincs utca a Speedmarathon sebességellenőrzés egyik helyszíne, amit éppen a sok szabálytalanság miatt a rendőrségnek helyszínként egy nyíregyházi hölgy javasolta.

– Ismerőseim közül több kisgyermekes itt lakik a környéken, és veszélyesnek tartom, ha itt az autósok a megengedettnél gyorsabban hajtanak. Ezért javasoltam ezt a helyszínt – mondta Kulcsár Ágnes.

 

24 ÓRÁN ÁT MÉRIK A GÉPJÁRMŰVEK SEBESSÉGÉT

 

24 órás összeurópai sebességellenőrzést végez az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL. A Speedmarathon április 21-én reggel 6 órától másnap reggel 6 óráig tart. A rendőrség egy napon át valamennyi változtatható helyű Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontját beveti, egy berendezés számára több ellenőrzési helyet is kijelölnek, és egy-egy helyszínen folyamatosan legfeljebb 4 órán át ellenőriznek.

További képekért kattintson a fotóra!

– Az akció legfontosabb célja, természetesen az, hogy kiszűrjük a gyorshajtókat – mondta
Botos László rendőr alezredes, az MRFK Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. – De ez egy rendhagyó ellenőrzés, tehát itt valójában nem a szankció az elsődleges, hanem az, hogy a közlekedők figyelmét felhívjuk arra, hogy mennyire veszélyes a gyorshajtás a közlekedésbiztonság szempontjából.

 

A MEGYE 24 PONTJÁN MÉRNEK EGYSZERRE A TRAFFIPAXOK

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 24 órán át egy időben 24 ellenőrzési ponton mérik a gépjárművek sebességét. Sebességmérésre helyszíneket az állampolgárok is javasolhattak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 25 javaslat érkezett, közülük 10-et ki is választott a rendőrség, így ott is felállították a traffipaxokat. A sebességmérő akció többek között az Európai Unió és a magyar közlekedéspolitikai program hosszú távú célját is szolgálja. A cél az, hogy a közúti közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma a 2010-es adatokhoz képest 2020-ra a felére csökkenjen, 2050-ig pedig a nullához közelítsen. A 24 órás sebességmérés helyszíneiről az autósok a police.hu weboldalon tájékozódhatnak.

F. A.

(Fotó: Trifonov Éva)