Megjelent a Szemle – Társadalomtudomány, irodalom, művészet

 

Társadalomtudomány, irodalom, művészet – röviden ez a Szemle állandó tematikája. Aktuálisan pedig versek, próza, képzőművészet, interjú és helytörténet a Zrínyi Gimnázium száz évéről. Könyvismertető, tájékozódás a filmműfajok világában, és egy laudáció – a legfrissebb Ratkó-díjas – Nagy Zsuka költő-tanár eddigi életpályájának méltatása. Ezen túl tisztelgés az Arany-év előtt.

Arany János születése 200. évfordulója kapcsán van egy testes blokk a folyóiratban, amelyet éppen Arany Jánosnak ajánlottunk. Ennek a blokknak vannak tudományos és szépirodalmi részei. A szépirodalmi részben van egy olyan érdekes posztmodern játék, amelynek részeként néhányan nyíregyházi tollforgatók, irodalmárok szövetkeztünk arra, hogy meg megírjuk Arany János, Petőfi Sándor és a triumvirátus harmadik tagja, Tompa Mihály eddig nem létező levelezését.

– így szól a főszerkesztő, Dr. Karádi Zsolt összegzése.

A megyei és a városi önkormányzat anyagi segítségén túl, a könyvtári bázis sikeres pályázata nyomán érkezett a Nemzeti Kulturális Alap másfél milliós támogatása, így lehetett gördülékeny az idei négy megjelenés.

Továvbbi képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

544 oldalon, 54 szerzővel. Provinciális ízek és országos kisugárzás jellemzi a folyóiratot.

Okkal tekinthet bizalommal a jövő esztendőre a Szemle szerkesztőbizottsága.

– fogalmazott a főszerkesztő, ki tudatosan igyekszik nyitni a kultúra minden műfaja felé.

Tematikai elképzeléseink mindig igen nagy számban vannak. Pillanatnyilag 2018-ra van egy elképzelésünk, amely a Krúdy évforduló kapcsán, a 4. számban egy jelentős Krúdy-blokkal gazdagodik majd.

– említette a jövő terveit Karádi Zsolt.

A közel félezer példányban megjelent Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle idei példányaihoz a Móricz Zsigmond Könyvtárban lehet hozzájutni.


Matyasovszki Edit