Megjelent a Szemle – Krúdy Gyula, Kováts Judit és a múzeum is bekerült a lapba

Társadalomtudomány, irodalom, művészet – jelzi a tematikát a legújabb Szemle borítója, mint jó fél évszázada mindig. A gazdag tartalom közel fele a Krúdy Gyula születésének 140. és halálának 85. évfordulójára, a könyvtárban rendezett konferencia anyagát közli, melyben helyi, budapesti és miskolci irodalomtörténészek vallanak Krúdyhoz való viszonyukról. Olvashatnak a folyóiratban Móricz Zsigmond és a magyar gyermekköltészet kapcsolatáról is, a Móricz Zsigmond emlékérem idei kitüntetettje, Végh Balázs Béla tollából.

A tartalomismertetőt Dr. Karádi Zsolt, a Szemle főszerkesztője folytatja:

A másik felében kiváló esszék és tanulmányok láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy 150 éves a Jósa András Múzeum, 100 éves a Széchenyi és mindezeken túl a szépirodalmi részben többek között Buda Ferencet idéztük meg, aki ezen az őszön kapta meg a Ratkó József díjat, továbbá közzétettünk regényrészletet Kováts Judittól, aki a megyei Príma díj irodalmi kategóriájának kitüntetettje volt, de nem feledkeztünk meg a helytörténetről sem, mert kiváló kisvárdai helytörténeti cikket és tanulmányt is közzétettünk.

A Szemle szerkesztősége a Móricz Zsigmond Könyvtár 3. emeletén működik. Itt várják, illetve ide küldhetik írásaikat, melyek sorsáról szerkesztőségi ülésen döntenek. A közlésre szánt munkák apró stilisztikai módosítások és néhány lábjegyzet után kerülnek a folyóiratba.

A célunk az most is, mint ahogy az elmúlt évtizedekben, hogy a megyében élő és a régióhoz kötődő írástudó humán értelmiségieknek nyújtsunk publikációs lehetőséget. Rendszerint vagy behozzák az írásokat a könyvtárba hozzám, vagy e-mailben Karádi tanár úrnak, Marik Sándor szerkesztőtársamnak, vagy nekem küldik el a szerzők a tanulmányokat, kritikákat.

– fogalmazott a Szemle egyik szerkesztője, Dr. Babosi László.

A Szemle négy évszakos valamennyi száma kereskedelmi forgalomba kerül, de hozzájuthatnak a Móricz Zsigmond Könyvtárban is.

 

Matyasovszki Edit