Megjelent a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle nyári száma – Szemle a múltról és a jövőről

Trianon 100, szabolcsi diplomás nők a múlt század elején, és önvezető autók a jövőben – ezekkel a változatos témákkal jelent meg a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle nyári száma.

A trianoni békediktátum 100. évfordulójára Reményik Sándor 1919-ben, illetve 1920-ban írt verseivel, valamint középiskolás diáklányok díjnyertes idei pályamunkáival emlékezik a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle most megjelent nyári száma. A Móricz Zsigmond könyvtárban működő szerkesztőség, saját kiadásában megjelenő folyóirat 55. évfolyamának második száma is gazdag és változatos témákat kínál. Trianon emléke mellett két portré is szerepel a lapban.

„Az egyik Dienes István portréja, akire tudósok emlékeznek régészeti kutatásai kapcsán, valamint Vay Péterről van egy ragyogó cikk, akire művészettörténész, Horváth Hilda emlékezik. Vay Péter egy rendkívül érdekes személyiség, aki Vay Sándornak a testvére, Czóbel Minkának volt rokona és Mednyánszkynak volt rokona. És kapcsolódott így is a megyéhez” – így szól a főszerkesztő, dr. Karádi Zsolt főiskolai tanár ajánlója.

A vajai Vay család előző századforduló idején élt egyik legszínesebb egyénisége sikeres diplomata, később misszionárius, majd a világtól elvonult remete volt.

A magyar nők számára 1895-ben nyílt meg az egyetemi tanulás lehetősége: bölcsészek, orvosok, gyógyszerészek lehettek. Kührner Éva történész azt kutatta, hogyan gyarapodott a XX. század elején a szabolcsi diplomás nők száma. – Bódi Antal mérnök-fizikus, infokommunikációs szakemberrel készített interjút Marik Sándor. Az önvezető autó, az internetbiztonság, és az 5G egyaránt téma volt. Ezután 10 szerző 17 paródiájáról szól a főszerkesztő, a tavalyi VIDOR-noir est bemutatójára emlékezve.

„Évek óta hagyomány az, hogy a VIDOR-on a Vörös Postakocsi szerkesztői, írók, költők, és a Szemle szerkesztői közös paródiaestet rendeznek. Ennek kapcsán éppen Móricz Zsigmond alakjával, műveivel foglalkoztak ezek a paródiák. Szerzői között Oláh András, Kürti László, Gerliczki András, Béres Tamás vagy jómagam is szerepeltünk.”

Az őszi megjelenés dr. Hamar Péter újabb Móricz-tanulmányát kínálja, a téli számban pedig egy tervezett Ratkó-konferencia anyaga jelenik meg. A Szemlét olvashatják a megyei és városi könyvtár honlapján is: http://www.mzsk.hu/szemle/ címen.