Meghosszabbította a bíróság az embercsempészettel gyanúsított férfi letartóztatását
Fotó: Illusztráció

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírája 2019. november 11-én embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban 2020. január 17-ig meghosszabbította C.P. gyanúsított letartóztatását.

A férfit 2019. július 17-én tartóztatta le a bíróság ügyészi indítvány alapján. E szerint 2019. július 14-én öt bangladesi állampolgár megállapodott egy eddig ismeretlen személlyel abban, hogy őket ellenszolgáltatásért cserébe Szlovákiából Olaszországba utaztatják a jogszabályok megszegésével. Ennek érdekében az ismertelen személy értesítette C.P. gyanúsítottat, aki egy Ford Focus C Max típusú személygépkocsival az öt bangladesi állampolgárt - eddig ismertelen helyen - az országhatáron áthaladva Szlovákiából Magyarország területére szállította. A gyanúsított Nyíregyháza felől Nyírbogdány irányába közlekedett, amikor rendőrjárőrök észlelték és hang-és fényjelzéssel megkísérelték intézkedés alá vonni. Ekkor a gyanúsított autójával gyorsított és megpróbálta kivonni magát az intézkedés alól. C.P. gyanúsított végül forgalmi okból megállni kényszerült autójával, ekkor a rendőrjárőrök igazoltatták és intézkedés alá vonták a kocsiban utazó külföldi állampolgárokat is.

Mivel a bűncselekmény elkövetési módja szervezettséget mutató elkövetői körre utal és a gyanúsított Magyarországon állandó lakóhellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, a bíróság szerint továbbra is megalapozottan lehet tartani attól, hogy szabadlábra helyezése esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne vagy elrejtőzne a hatóságok elől, esetleg megnehezítené a bizonyítást.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék