Meghosszabbított határidővel, egyszerűbb feltételekkel március végéig
2016. március 31-éig lehet pályázni a közel 6 ezer notebookra és tabletre a Digitális Magyarország program településközpontú alprogramja keretében Nyíregyházán és a nyíregyházi járáshoz tartozó 14 településen (Apagy, Kálmánháza, Kótaj, Nagycserkesz, Napkor, Nyírpazony, Nyírtelek, Nyírtura, Rakamaz, Sényő, Szabolcs, Timár, Tiszanagyfalu, Újfehértó) a meghosszabbított határidőnek köszönhetően. Annak érdekében, hogy még többen tudjanak élni a lehetőséggel, a pályázati feltételek is egyszerűsödtek.

2015. november 16. és december 30. között zajlott a rászorultságon alapuló lakossági eszközpályázat első szakasza, melynek keretében nagycsaládosok, gyermekét egyedül nevelő szülők, megváltozott munkaképességű személyek, fogyatékkal élők, nyilvántartott álláskeresők, közfoglalkoztatási programban részt vevők, 45 év feletti munkavállalók és aktív idősek számára nyílt lehetőség, hogy benyújtsák pályázatukat a közel 6 ezer notebook és tablet ingyenes használatára.

[REKLAM]

A pályázatra a visszajelzések alapján az érintettek részéről jóval nagyobb igény mutatkozott, mint ahányan a megadott határidőre be tudták szerezni a szükséges igazolásokat, és be is nyújtották pályázatukat. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) módosította, egyszerűsítette a kiírás egyes feltételeit, és meghosszabbította a beadási határidőt 2016. március 31-éig annak érdekében, hogy a rászorulók közül minél többen vehessenek részt a pályázaton.

 

Lényeges változások a pályázat feltételeiben

 

Az új kiírás szerint a fogyatékkal élők és a megváltozott munkaképességűek számára a pályázat beadásához a továbbiakban nem kötelező a 4 órás munkaviszony igazolása. Módosult a lejárt közüzemi tartozásokkal szembeni elvárás is, így egy családnak a korábbi 45 nap helyett 90 napot és 120 000 forintot meghaladó tartozása nem lehet. A nyertes pályázótól elvárt 3 éves internetelőfizetés pedig 1 évre mérséklődött, és erre az 1 éves előfizetési időszakra a nyertes háztartások kedvezményes internetcsomagot kaphatnak.

[REKLAM]

Változás még, hogy az új felhívás szerint az egyéves időszakot követően csak havonta egy, legalább 1 órás időtartamú internethez való csatlakozást ír elő bármilyen internetelérés használatával.
Fontos könnyítés, hogy a Nyíregyházán és a járásban érintett közel 3000 gyermekvédelmi támogatásban részesülő család számára lehetőség nyílik egyszerűsített pályázásra. Ennek értelmében a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő szülőknek a pályázati adatlap és a kedvezményre jogosító határozat mellett csak egy olyan nyilatkozatot kell benyújtaniuk, amelyben megerősítik, hogy a feltüntetett adatok megegyeznek a támogatás folyósítása érdekében benyújtott pályázat adataival, ezáltal a jövedelmet igazoló dokumentumok benyújtása alól mentesülnek.

Változott továbbá a bejelentett állandó lakhelyre vagy tartózkodási helyre vonatkozó feltétel is. Az új kiírás alapján 2015. november 16-ától, a pályázati feltételek megjelenésétől kell bejelentett állandó lakhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznie a pályázónak – ez korábban 2015. szeptember 1. volt.
A pályázat 2016. március 31-éig továbbra is elérhető online az emagyarorszag.hu/nyiregyhaza oldalon vagy személyesen Nyíregyháza belvárosában, a Luther utca 3. szám alatti Digitális Magyarország Programirodában, valamint a megjelölt eMagyarország pontokon.