Meggycibere
Nagymamám gyakran főzött június végén meggyciberét. Bár, én ezt csak egyszerűen meggylevesnek hívtam. Honnan is tudhattam volna, hogy a habarással készített meggyleves a meggycibere?

Hozzávalók:
50 dkg meggy
2 dl tejföl vagy tej
2 kanál liszt (ezzel sűrítem)
pici só
ízlés szerint cukor

A meggycibere elkészítése: A megmosott, szárától megtisztított meggyet pici sóval és cukorral ízesített vízben megfőzzük, majd tejjel vagy tejföllel behabarjuk. Vigyázzunk, hogy csomómentes legyen! Leginkább nyáron, a gyümölcsérés időszakában csinálták. Néhol fűszerezték szegfűszeggel, fahéjjal is.

Forrás: „Egy falat Tündérmező, Vándorúton Szabolcs Szatmárig” címen jelent meg nemrégiben a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye tájait és gasztronómiai kultúráját bemutató könyv. A könyv készítése során a hagyományos, tájjellegű ételeket a mai kor ízlésének megfelelően készítették el és tálalták, amely páratlan felfedezéssel járt. Az általunk bemutatott recept megtalálható a könyvben.