Megerősítette kapcsolatát a Jósa András Múzeum és a vármegye
Fotó: Szarka Lajos

Együttműködési megállapodást írt alá a Jósa András Múzeum – Sóstói Múzeumfalu és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata hétfőn, a megyeházán. Az intézmények közötti kapcsolat főként az értékgyűjtő és -őrző szerepet, a rendezvények szervezését, valamint pályázatokban való együttműködést foglalja magába. Az aláíró felek remélik, hogy a jelenleg is fennálló köteléket a megállapodás évtizedekre megerősíti.

Értékek megőrzése és fenntartása, a vármegyei kincsek bemutatása és népszerűsítése. Többek között ezek a legfontosabb törekvései a Jósa András Múzeum – Sóstói Múzeumfalu és Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye Önkormányzata közötti együttműködésnek, melyet hétfőn egy sajtótájékoztató keretében írásos formában is megerősítettek.

„Az együttműködés nagyon széles, amelyet a megállapodást tartalmaz. De itt azért kihangsúlyoznám a különböző pályázati programokban való kapcsolatot, illetve ezeknek a megvalósítását, melyekre már a korábbiakban is volt példa, és természetesen minden olyan megjelenési lehetőséget, amely akár a múzeumfalu programjaihoz, akár a vármegyei értéktár programjaihoz kapcsolódik, legyen az egy vetélkedő, egy kiállításon való megjelenés, vagy bármilyen közös program. Ezek mind szerepelnek ebben a megállapodásban, és bízunk benne, hogy ezek eredményesek lesznek majd a későbbiekben” – nyilatkozta Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke.

Múltunk összeforr – mondta a sajtótájékoztatón Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója. Az egykori múzeumok igazgatóságának a jelenlegi vármegye volt a fenntartója, egy évtizede már, hogy a fenntartók a helyi önkormányzatok lettek. A vármegyével való kapcsolat azonban nem szakadt meg, hiszen a Jósa András Múzeum és tagintézménye a szabolcs-szatmár-beregi értékeit is begyűjti, feldolgozza.

„Ezt a szoros viszonyt mi már 2021-ben elkezdtük, hiszen a Covid idején született egy hungarikum pályázat a Sóstói Múzeumfalu tollából, amiben a vármegye is közreműködött, és a megyei értéktárral közösen adtunk be egy pályázatot, aminek a jóvoltából a Sóstói Múzeumfaluban létrejöhetett egy kiállítás, ami a megyei értékeket mutatja be. Ezt folyamatosan, évről évre fejlesztjük tovább, illetve a bekerülő új értékeket is bemutatjuk a látogatók számára, és természetesen fontos az, hogy közös programjaink is legyenek. Idén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Értéktárral közösen mentünk el az OMÉK Budapestre, ahol kiállítottunk, illetve ha kérésük van a vármegye részéről, mi megpróbáljuk azt teljesíteni és természetesen hasonlóképpen kapjuk mi is a közös lehetőségeket is, hiszen bármilyen kiállításra, programra a vármegye részéről is kapunk felajánlásokat és lehetőségeket” – emelte ki az igazgató.

A múzeumok létrejöttükkor elsődleges feladatuknak tekintették, hogy értékmegőrzést folytassanak a következő generációk számára. Ha a régi korok kultúráját nézzük, a vármegyét és a várost nem lehet elszakítani, és fordítva sem – hangsúlyozta dr. Ulrich Attila az eseményen, aki hozzátette:

„Lényegében egy megye vagy egy régió emlékét és szokásjogát őrzik, mint például a múzeumfalu, ahol külön Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei régióknak az emlékei vannak, ugyanúgy a tárgyiasult emlékekben. Ahány falu és ahány ház, annyi szokás, és azt gondolom, hogy fontos a jó együttműködés a vármegyei önkormányzattal. Pontosan azért, mert valamilyen szinten egymásnak szerves részei vagyunk, de a kultúrának mindenféleképpen, ezért is jó az, hogy ezt a megállapodást újrakötik, megújítják, mivel a vármegyei értéktár nagyon sokat szokott megjelenni a múzeumfaluban.”

Az intézmények egyik legfontosabb missziója a kultúraközvetítés. A vármegyei önkormányzatnak nemcsak az a célja, hogy ezt fenntartsa, de tovább is támogassa. Az aláíró felek remélik, hogy a jelenleg is fennálló kapcsolatot az együttműködési megállapodás évtizedekre megerősíti. A sajtótájékoztatón elhangzott, bár a Jósa András Múzeum a látogatók számára még nincs nyitva, a munka a zárt ajtók mögött is folytatódott, jelenleg tudományos kutatások és konferenciák zajlanak. A múzeumfalu tovább vinné azt a vállalását, hogy a látogatók számára színes programokat biztosít, de készülnek érdekes tárlatokkal, valamint pályázatoknak köszönhetően fejlesztésekkel és új épületekkel gazdagodik a skanzen.

Kapcsolódó galéria

Együttműködési megállapodás aláírása - JAM