Megérkeztek az idei influenzaszezon oltóanyagai Nyíregyházára

November 9-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, valamint a népegészségügyi járási osztályok megkapták az idei influenzaszezon új oltóanyagait. A térítésmentes szérumot új néven hozták forgalomba, összetételében gyakorlatilag mindhárom törzs változást mutat az előző évhez képest. A megyébe 61 ezer adag 3Fluart és 250 adag Vaxigrip térítésmentesen felhasználható oltóanyag érkezett. Ezeket a népegészségügyi főosztályok illetékességi területén a lakosság számának arányában osztották szét. A Nyíregyházi járásba így 27 500 oltóanyag jutott. A megyei népegészségügyi főosztály a fekvőbeteg-ellátó intézmények és a rendvédelmi dolgozók, valamint egyéb, létfontosságú közigazgatást, közszolgáltatást működtető intézmények dolgozói részére 4400 vakcinát biztosít.

 

Sokan jogosultak térítésmentes oltásra

 

Aki krónikus betegségben szenved, vagy aki foglalkozása miatt fokozott kockázati csoportba tartozik, ingyen juthat az oltáshoz foglalkozás-egészségügyi szakorvosán keresztül. Továbbá térítésmentesen kapnak a várandós nők és azok, akik terhességüket az influenzaszezon idejére tervezik, az egészségügyi intézményekben huzamosabb időn keresztül gondozottak, a 60 éven felüliek, és azok a három év feletti gyerekek, és felnőttek, akik valamilyen, kockázatot jelentő, egészségügyi problémával élnek együtt. Aki nem jogosult az ingyenes immunizálásra, az gyógyszertárban válthatja ki a vényköteles anyagot, amit háziorvosa adhat be.

[REKLAM]

A védőoltást még az influenzaszezon előtt, november végétől érdemes beadatni. Az immunizálást a háziorvos végzi, aki először kikérdezi a pácienst általános állapotáról, majd egy kisebb rutinvizsgálatot követően a bal felkarba beadja az oltóanyagot. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a szérum szervezetbe jutását követően előfordulhatnak természetesnek számító válaszreakciók.

 

Láz és bőrpír

 

Gelleiné dr. Szerényi Nikoletta, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság háziorvos rezidense azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, oltás után előfordulhatnak különböző mellékhatások. Ilyen a helyileg jelentkező bőrpír, vagy láz. Az orvos hozzátette, ettől a gyerekek és a szülők általában megijednek. A doktornő nyugalomra intett mindenkit, s azt mondta, ez nagyon gyakori tünet, aminek nem kell nagyobb jelentőséget tulajdonítani, a lázat viszont csillapítani kell.

A védettség az oltást követően két-három héten belül alakul ki, ezért érdemes a szérumot még a járvány előtt beadatni. Azt, hogy meddig nem késő, az influenza aktivitása, valamint a vírus járványügyi helyzete határozza meg.

M. E.