Megemlékeztek a vértanúkról

Egyenként olvasták fel az aradi vértanúk nevét csütörtök délelőtt az evangélikus nagytemplomban. A kivégzett honvéd főtiszteket egy-egy szál virág jelképezte a megemlékezésen, melyet a diákok egy vázába helyeztek el a templom oltárán. Az emlékezés virágait – immár tizedik éve – az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákjai helyezték el. 

– Az elmúlt években mindig mi helyeztük el az emlékezés virágait, amit szeretnénk a jövőben is megőrizni. A gyerekek között nagyon régen versengés folyik, hogy ezen az ünnepen ki vehessen részt. Nekik ez személyesen is fontos, hogy az emlékezés virágainak elhelyezésével az aradi vértanúk előtt tisztelegjenek – tette hozzá Kecskemétiné Szilvási Zsuzsanna igazgatóhelyettes.

 

„Az áldozatuk nem volt hiábavaló!”

 

– Nem volt hiábavaló az aradi vértanúk áldozata – ezt mondta dr. Ulrich Attila a nemzeti gyásznapon tartott beszédében. Az alpolgármester azzal érvelt, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején példátlan nemzeti összefogás jött létre és számos más nemzet fiai is csatlakoztak a magyarok ügyéhez. Hozzáfűzte, az aradi vértanúk ma is arra szólítanak minket, hogy fogjunk össze.

További képekért kattintson a fotókra!

– Mivel kis nemzet vagyunk itt, Európa közepén, mindig fogjunk össze! Az összefogással meg lehet tenni azt, amit Európa más nemzete nem tudott megtenni, hogy másfél éven keresztül a semmiből szervezve tudtunk egy szabadságharcot folytatni – mondta dr. Ulrich Attila.

 

Városszerte megemlékeztek a vértanúkról

 

A nagytemplomban idén a Szent Imre Katolikus Gimnázium diákjai adtak műsort. Emellett a történelmi egyházak ökumenikus istentiszteletet tartottak.

A megemlékezésen több civil- és egyenruhás szervezet képviselője is részt vett. Délután Damjanich János nyíregyházi szobrát koszorúzták meg. Itt Jászai Menyhért alpolgármester mondott beszédet.

 

Bitókat állítottak

 

A Bánki Donát Műszaki Középiskolában pedig egy különleges installációval emlékeztek meg a szabadságharc vértanúiról. Az intézményben bitókat állítottak, így idézték meg az aradi vár tövét, ahol a kivégzések megtörténtek.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)