Megemlékezések városszerte

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján már pénteken elkezdődtek a megemlékezések. Oroson az óvodába várták a városrész lakóit, ahol dr. Tirpák György önkormányzati képviselő volt a szónok. Borbányán a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményében A suhancok forradalma címmel emlékeztek meg az 1956-os eseményekről. Bajnay Kornél önkormányzati képviselő elmondta, ebben a tanévben ünnepelik az iskola 105 éves, és az újabb épület 30 éves fennállását, valamint 20 éve vették fel a forradalmi költő, Petőfi Sándor nevét. A megemlékezés a hármas jubileum mellett a 60 éve zajlott forradalmat is felidézte, fejet hajtva a hősök előtt.

 

ÜNNEPI HARANGOK IMÁRA KONDULNAK

 

Nyíregyháza város központi ünnepi megemlékezését vasárnap délelőtt tartották a Hősök terén. Ünnepi beszédet mondott Jászai Menyhért alpolgármester. Hangsúlyozta, október 23-ika és a forradalom jelentősége túlnőtt a határainkon. Örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek naplójában, a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nem volt másik nap, amely világosan megmutatta volna az ember csillapíthatatlan igényét a szabadságra, bármilyen kicsi is az esély a sikerre, bármi legyen is az áldozat. Ezért emlékezzünk most tisztelettel és hálával mindazokra, akik életüket adták a szabadságért, vállalták a mártír sorsot, és ismételjük el újra, köszönjük.

A megemlékezésen Ünnepi harangok imára kondulnak címmel a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium diákjai adtak műsort. Ezt követően az ünneplők koszorúkat helyeztek el a város '56-os emlékművénél. A Jósa András Múzeum délután családi programokkal is várta a látogatókat Kossuth címert akarunk címmel, a rendezvény zárásaként léggömbökben küldtek üzenetet a forradalom és szabadságharc hőseinek.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Trifonov Éva)