Megemlékezés a Kossuth téren

A Szabolcsi Koncert Fúvószenekar térzenéjével és ünnepélyes zászlóbehozatallal kezdődött az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából szervezett városi ünnepség Nyíregyházán, amit a hagyományoknak megfelelően a Kossuth téren tartottak meg.

 

Az utódok küldetése

 

A rendezvényen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere ünnepi beszédében azt mondta: a történelem viharai soha nem kímélték a magyarságot, azonban mindig voltak olyanok, akik kiálltak és küzdöttek az elnyomás, a diktatúra ellen a szabadságért. A polgármester kiemelte, 1848. március 15. egy olyan nap volt, amire az egész magyar nép büszke lehet. A szabadság napja volt ez. Ugyanakkor a hazaszereteté, a tenni akarásé és az összefogásé is. Olyan dolgoké, amelyek a mai napig aktuálisak és érvényesek mindenki számára.

További képekért kattintson a fotókra!

– A forradalom és a szabadságharc ma azt üzeni számunkra, hogy mindig a bátor emberek vitték előre ezt az országot, s vívták ki a nemzet tiszteletét. Napjainkban olyan kihívásokkal kell szembenéznünk, melyhez erőt és példát adhat az 1848-as magyarok hazaszeretete, tenni akarása, összefogása és kitartása. Március 15. azt üzeni, hogy a nemzet megmaradásáért és védelméért, a szabadságért minden korszakban tennünk kell. A mi feladatunk, hogy megőrizzük ezt a szabadságot és biztonságot, hogy megvédjük a határainkat, hogy nem engedve a külföldi érdekkörök hatásának, szilárd és erős Magyarországot építsünk – fogalmazott dr. Kovács Ferenc.

 

Legyen ünnep...

 

Az ünnepi műsort idén is egy nyíregyházi középiskola diákjai adták. Ezúttal a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium tanulói az Igrice Néptáncegyüttes közreműködésével léptek a közönség elé „Legyen ünnep...!” címet viselő előadásukkal.

A megemlékezés végén a résztvevők a Kossuth-szobornál főhajtással és koszorúzással tisztelegtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)