Megdőlt a melegrekord, majd megjött a hidegfront - Szeszélyes tavasz
Megdőlt a melegrekord

Pénteken Békéssámsonon 30,9 fokig emelkedett a hőmérséklet, ezzel átadva a múltnak a korábban április 26-ra érvényes 30,4 fokos országos csúcsot – tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hőségnek a péntek este érkező hidegfront vetett véget.

 

Mostanáig ezen a napon 30,4 Celsius-fok volt a csúcshőmérséklet, amit 1934-ben Szerepen mértek. Most ennél fél fokkal melegebb volt Békés megyében. Békéssámsonban 30,9 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Szoros volt a „verseny”, mert Bakson, Fülöpházán, Kiskunmajsán, Kübekházán és Pitvaroson is 30,8 fokot regisztrált a mérőműszer, valamint további nyolc alföldi állomáson volt 30,5 és 30,7 fok között a csúcs. A budapesti rekord (29,3 fok, 2013) viszont marad a továbbiakban is, mert a belvárosban „csak” 29,2, míg Pestszentlőrincen 28,9 fokot regisztráltak.

Az előrejelzés szerint a következő napokban hidegfront hoz lehűlést és csapadékot.

Szombaton délután az éjszaka érkező csapadékzóna fokozatosan kelet felé helyeződik át, egyre inkább a Tiszántúlon és északkeleten várható esőzápor, helyenként zivatar. A Dunántúlon eközben nyugat felől fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet, és délután már csak néhol fordulhat elő rövid zápor, esetleg zivatar a gomolyfelhő-képződésből. A nyugati, északnyugati szél többfelé megerősödik, keleten zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet többnyire „már csupán” 16 és 22 fok közé emelkedik, de az északkeleti határvidéken ennél egy-két fokkal melegebb is lehet.

Vasárnap a Salgótarján–Békéscsaba vonaltól északkeletre erősen felhős vagy borult lesz az ég. Másutt napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, majd késő délutántól délnyugaton is erősen megnövekszik a felhőzet. Főként az Alföldön és az Északi-középhegység területén lehet többfelé eső, zápor, de este a Dunántúlon is kialakulhat eső. Az északnyugati szelet többfelé erős lökések kísérik. Éjszaka a hőmérsékleti minimum 6 és 12, nappal a maximum 15 és 21 fok között valószínű.

Hétfőn erősen felhős vagy borult idő lesz, vékonyabb felhőzet, illetve több felszakadozás inkább keleten és a főváros környékén lehet a nap első felében. Többfelé valószínű eső, zápor, legkisebb eséllyel az ország északkeleti harmadában. Az északi, északkeleti szél élénk vagy erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 15 és 20, az Alpokalján és a Dél-Dunántúlon 11, 15 fok között valószínű.

A lehűlés várhatóan jövő hét kedden is folytatódik.

hirado.hu