Megdöbbentő parkolások: megugrott a szabálytalankodók száma
Az egyik neuralgikus pont a belvárosban, ahol rendszeresen szabálytalankodnak

Az ingyenes parkolás bevezetése óta egyre többen vannak, akik teljesen félreértelmezik az új rendeletet – legalábbis ez derül ki a Közterület-felügyelet tapasztalataiból. Az elmúlt évekhez viszonyítva, 50 százalékkal megugrott a szabálytalankodók száma, ugyanis az autósok megfeledkeznek arról, az ingyenesség nem azt jelenti, hogy bárhol leparkolhatnak.

A járványhelyzet miatt bevezetett országos ingyenes parkolás sok nagyvárosban, így Nyíregyházán is gondot okoz, hiszen egészen korán kell indulni, és sokszor még így is több kört kell megtenni annak, aki főként a belvárosban, így a Szabadság, a Nagy Imre, a Jókai tér, vagy éppen az Univerzum Üzletház közelében szabad parkolóhelyet szeretne találni magának. Mivel pedig a parkolóhely-vadászat nem mindig, legalábbis nem azonnal jár sikerrel, vannak, akik megrizikózzák a szabálytalan parkolást és egészen megdöbbentő helyeken hagyják ott az autójukat. Ők viszont a Közterület-felügyelettől több tíz­ezres bírságra számíthatnak.

Mindenhol megállnak

– Mióta ingyenes Magyarországon a közterületi parkolás, országszerte jelentős forgalomnövekedést lehet tapasztalni. Mindez azonban maga után vonja, hogy az autósok tulajdonképpen mindenhol megállnak, a KRESZ szabályait figyelmen kívül hagyva. Nyíregyházán is előfordul, hogy az autósok egyszerűen nem foglalkoznak a közúti jelzőtáblákkal, az útburkolati jelekkel, vagy éppen a zöldfelületekkel – részletezte az elmúlt időszak tapasztalatait Bodrogi László, a Közterület-felügyelet vezetője.

Már korán reggel tele a belváros

– Reggel 7–negyed 8 környékén már azt tapasztaljuk, hogy a belvárosi parkolók teljesen megtelnek, így akik később érkeznek, azok ott állnak meg, ahol tudnak, megfeledkezve arról, hogy a díjmentes parkolás nem jelenti azt, hogy a járművezetők szabálytalanul, szankciók nélkül, bárhol megállhatnak, várakozhatnak. Ők pedig gyakran emberek százainak a közlekedését nehezítik. Napi szinten intézkednünk kell miattuk, az arányokat nézve, az elmúlt évekhez képest, 50 százalékkal megugrott az esetek száma.

Nem marad büntetlenül

A szabálytalankodás persze nem marad büntetlenül, a Közterület-felügyelet munkatársai rendszeresen ellenőriznek, 10-tõl 150 ezer forintig is terjedhet a szabálytalanul parkolók büntetése.

– A bírság összege attól függ, hogy ki milyen típusú szabálytalanságot követ el. Élhetünk egyébként figyelmeztetéssel, helyszíni bírsággal, vagy akár feljelentéssel is. A helyszíni bírság összege 10-tõl 70 ezer, a feljelentés pedig 150 ezer forintig terjedhet. Ha valaki a megállni tilos táblánál megáll, annak az összege 10 ezer forint, ha az elmúlt 6 hónapban nem követett el olyan szabálysértést, ami fix tarifával jár. Amennyiben mégis, akkor ez az összeg annyiszor duplázódik.

Csak engedéllyel

A legtöbb szabálytalan parkolással a Korzó Bevásárlóközpont és a Szabadság tér környékén lehet találkozni. Aki egyébként a Korzó és a kulturális központ közé hajt be, az 30 ezer forintos bírságra számíthat, ugyanis ott csak engedéllyel lehet közlekedni – magyarázta a felügyeletvezető.