Megdöbbentő: az egyéni vállalkozásoknak csupán 30 százaléka éli meg az 5 évet!
Vállalkozói Mentor Program

Budapest és Szekszárd után Nyíregyházára érkezett az Országos Vállalkozói Mentor Program toborzórendezvénye.

Az érdeklődők megismerkedhettek többek között „A KKV szektor hatékonyságának növelése pénzügyi ismeretek fejlesztése, vállalkozói mentorálás biztosítása révén” című kiemelt projekt Személyes vállalkozói mentorálás elnevezésű alprojektje által nyújtott lehetőségekkel is. Jelentkezni, regisztrálni az ingyenes Mentor Programra a vállalkozztudatosan online felületén lehet.

Lakatosné Lukács Zsuzsanna, a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta:

A regisztrációt követően megvizsgáljuk, hogy a jelentkező vállalkozás a mentorálási célcsoportok melyikébe illik. Ezek a célcsoportok: a női vállalkozások, a fiatal vállalkozások, illetve a generációváltás előtt álló családi vállalkozások. A mentorálás úgy történik, hogy mentor vállalkozásokat, vállalkozókat kérünk fel, akik tapasztalattal bírnak és megkeressük a mentoráltakat is, akik jelentkeztek erre a programba. Ezután mentor-mentorált párokat alakítunk ki, akik elkezdik a közös munkát, egyéni fejlesztési tervet dolgoznak ki, meghatározzák, hogy hova szeretnének eljutni a mentorálási folyamat végére. Minimum 9 hónapig, maximum egy évig dolgoznak együtt.

A mentor és a mentorált a program elvárásának megfelelően havonta minimum egyszer találkozik. Erre szükség is van az adatok szerint, hangsúlyozta az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke.

Németh József kiemelte:

Az egyéni vállalkozásoknak csak a 30%-a éli meg az első 5 évet. Meg kell tanítanunk ezeket a vállalkozásokat arra, hogy valóban tudjanak vállalkozni, mert ha tönkremennek, akkor kudarcélmény, gazdasági sikertelenség esetén nem biztos, hogy még egyszer nekivágnak a vállalkozói létnek. Ugyanez igaz arra is, hogy meg kell oldanunk, segítenünk kell a régebbi, a rendszerváltás környékén alakult vállalkozásoknak az átörökítését. Nem felejthetjük el ezeket a cégeket, hiszen ezek a vállalkozások termelik meg a GPD-nek majdnem az 50%-át!

A generációváltással érintett vállalkozásokat ugyanúgy kell segíteniük, mint a kezdő, fiatal vállalkozásokat, hiszen a legtöbb fiatal fél átvenni a jól működő családi céget, ez azonban akár kihatással lehet az évek, évtizedek óta jól működő nagyipari, beszállítói kapcsolatokra is – tette hozzá az elnök.