Megállítanák a fiatalok elvándorlását

– A fiatalok elvándorlása, ez az egyik legnagyobb probléma Nyíregyházán – ezt mondja a Szent István utcai Mustárház igazgatója. Szerinte sok egyetemista szeretne visszatérni szülővárosába a felsőfokú tanulmányai után, azonban ehhez munkát, karrierlehetőséget kell biztosítani számukra. Dombóvári Gábor hozzáfűzte, a fiatalokkal foglalkozó civil szervezetek egyetértenek abban, hogy a készülő ifjúsági koncepciónak erre a problémára is választ kell adnia. A következő hónapokban civilek, köztisztviselők, önkormányzati szakemberek együtt dolgoznak majd a tervezeten.

– Az ifjúsági koncepció ez év november 30-ára el fog készülni, el kell, hogy készüljön – mondta a Mustárház igazgatója, Dombóvári Gábor. – Arról nem beszéltünk még, hogy mi már egyébként valamikor március körül elkezdtük itt a háttérmunkát. Elindul ez az egész folyamat. A napokban egy ifjúságkutatással fog az egész koncepció elindulni.

További képekért kattintson a fotóra!

Nyíregyháza alpolgármestere az első egyeztető fórumon elmondta, a régi ifjúsági koncepció elavult, az élet túllépett rajta. Az önkormányzat ezért minden fiatalokkal foglalkozó szervezetet megkeresett, hogy egy modern, valódi problémákat, igényeket felvető tanulmány készüljön.

– Úgy fog kinézni az ifjúsági koncepció, hogy ők írják – mondta dr. Ulrich Attila. – Ők csinálják a kérdőíveket. Az ő véleményük, illetve tapasztalatuk alapján, mi majd egy kész anyagot véleményezünk, mi is itt bent a városházán és úgy visszük a közgyűlés elé. Azt akartuk, hogy tényleg egy alulról jövő kezdeményezés legyen olyan szervezetek által, akik ismerik az ifjúság problémáját.

Dr. Ulrich Attila hozzáfűzte, az önkormányzat szándékai szerint elindul a Nyíregyháza hazavár program, ami a fiatalok megtartását tűzi ki célul. Emellett a városháza erősítené kapcsolatait a fiatalokkal, a velük foglalkozó civil szervezetekkel, a diákönkormányzattal, sőt még a gyerekek szüleivel is.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Kohut Árpád)