Megállapodás Eperjesen

Szabadság, békés együttélés, ökumené. Ezek a gondolatok határozták meg azt az ünnepélyes fogadást, melynek keretében az 1848-as forradalom és szabadságharc 168. évfordulójáról emlékeztek meg március 16-án, szerdán Eperjesen, Nyíregyháza testvérvárosában.

A szlovák–magyar megemlékezés szervezője, Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja és prominens vendégei különvonattal, a Rákóczi InterCity vonat szerelvényével utaztak Eperjesre, a konzuli kerület második, Szlovákia harmadik legnagyobb városába.

A nemzeti ünnepi fogadás Slavomír Sabol, a Szlovákiai Evangélikus Egyház Keleti Egyházkerületi püspökének köszöntőjével kezdődött, aki kiemelte, az élet alapja a szabadság, amiért küzdeni mindenkinek kötelessége. Hangsúlyozta az ökumené fontosságát, és azt, hogy mindenkinek feladata a szélsőségektől mentes, békés közös együttélésen való munkálkodás.

Az 1848/49-es szabadságharc és forradalom kapcsán Derfiňák Patrik történész, az Eperjesi Egyetem Történelmi Intézetének munkatársa emlékezett, majd Kolár Péter, Csemadok Kassai Városi Választmányi elnök laudációja után Szesztay Ádám főkonzul, Áder János köztársasági elnök nevében, magyar állami kitüntetést, Magyar Arany Érdemkeresztet adott át Jozef Kuziaknak, Margonya polgármesterének, amiért kiemelkedően támogatja a magyar hagyományok megőrzését, és jelentős erkölcsi támogatást nyújtott a Desseffy Arisztid honvédtábornok, aradi vértanú sírboltjának felújítási munkálataihoz.

Ezt követően Andrea Turčanová, Eperjes polgármestere köszöntötte a vendégeket, és örömét fejezte ki, hogy a két testvérváros, Nyíregyháza és Eperjes, valamint a két ország küldöttei közösen és szabadon emlékezhetnek a szabadságharcra. Fontos üzenetnek szánta, hogy a szabadság nem örökölhető, minden generációnak meg kell küzdeni érte, mert a szabadság a demokráciában sem vehető természetesnek.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere beszédében kiemelte, hogy a jelenlegi nyitottság, mely mindkét városvezetést jellemzi, lehetővé teszi az együttműködést, melynek fontos lépése az ünnepség keretében aláírt nyíregyházi és eperjesi evangélikus gimnáziumok együttműködése.

Ezt követően került sor az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatónője, Tar Jánosné és az Eperjesi Evangélikus Gimnázium igazgatója, Marián Damankoš között. A két iskola nevében az igazgatók megpecsételték baráti kapcsolatukat, melynek célja, hogy a diákok és a kollégák megismerjék és megbecsüljék egymást. A két iskola az élet valamennyi területén szeretné ezt a kapcsolatot élettel megtölteni, közös projektek, kulturális és sportprogramok, cserelátogatások, tanulmányi projektek és személyes kapcsolatok ápolása révén is.

Az aláírást követően Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke vont párhuzamot az eperjesi régi kollégium és a nyíregyházi gimnázium történelmi légköre között. A két nép, a szlovákok és a nyíregyháziak közös múltját említve hangsúlyozta, hogy a szabadság iránti vágy közös vonás, hiszen nemcsak a magyar szabadságharcra kell emlékeznünk, hanem arra is, hogy a Nyíregyházát újratelepítő szlovák származású ősök munkájukkal váltották meg szabadságukat. Az örökváltság emlékét több nyíregyházi alkotás őrzi.
Az ünnepséget fogadás követte, ahol magyarországi kistermelők, nyíregyházi éttermek, valamint magyar–szlovák testvértelepülések ismertették meg ételkülönlegességeiket.

A délutáni program keretében, az épületben elhelyezett Kossuth Lajos emléktáblát koszorúzták meg a jelenlévők, majd Aranyász Zita nyíregyházi és Kamil Jurašek eperjesi képzőművész házaspár „Lesznek erények a jövőben?” c. közös kiállításának megnyitóját tekintették meg az Eperjesi Megyei Múzeumban (Rákóczi-palota).

A napot 17 órától szlovák–magyar közös táncház zárta az Eperjesi Egyetem menzáján (Eperjes, Ul. 17. novembra 13.) Kupec Mihály, a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes vezetője és Vlado Michalko táncpedagógus közreműködésében. A talpalá valót a nyíregyházi Szikes Zenekar és Rado Kertis biztosította.