Megállapodás a kulturális értékek megőrzése érdekében

Az intézmények közötti harmonikus kapcsolat az elmúlt időszakban is nyomon követhető volt a lakosság számára, hiszen a Kisvárdai Járásbíróság – csatlakozva az országosan ismert „Nyitott Bíróság” programhoz – sok diák és érdeklődő számára nyitotta meg kapuit. A nyilvános tárgyalás látogatások, valamint a bíróság működését bemutató előadások alkalmával olyan ismeretekkel és élményekkel gazdagodhattak a résztvevők, melyek során közelebb kerülhettek az igazságszolgáltatás intézményéhez.

 


Idén a járásbíróság épületében több színvonalas kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők. A tárlatokon bemutatott alkotások Kisvárda kulturális, művészeti életébe engedtek betekintést, s ezáltal a bíróságra látogatók megismerkedhettek a város történelmével, híressé vált személyiségeivel.
A művészet szeretetét, az elődök tiszteletét és a helyi hagyományok ápolását mindhárom intézmény a társadalmi szerepvállalása részeként alkotmányos tevékenységével összeegyeztethető módon gyakorolja, s ezt erősítettük meg a mai együttműködési megállapodás aláírásával.

 


Ez alapján az önkormányzat rendszeresen tájékoztatja a bíróságot a városban szervezendő azon kulturális eseményekről, amelyeknek a járásbíróság épülete helyet biztosíthat. A járásbíróság pedig lehetőséget ad a bírósági rendezvények iránt érdeklődőknek a bíróság tevékenységéről, feladatairól szóló ismeretterjesztő előadásokon, illetve a nyilvános tárgyalásokon való részvételre, és a város kulturális életének megismerésére is.