Megalakult a Petőfi Klub – Havonta két alkalommal szerveznek kulturális programokat

Nyíregyháza is csatlakozott a Petőfi-emlékévhez, a Váci Mihály Kulturális Központ koordinálja az ehhez kapcsolódó klub programjait. A 2022-es és 2023-as évet Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította az Országgyűlés, ennek apropóján alakulnak a helyi közösségek.

Koncerttel egybekötött nyitórendezvényt szerveztek a hétvégén a Váci Mihály Kulturális Központban, megalakult a nyíregyházi Petőfi Klub, majd jelképesen átadtak egy nemzeti színű szalaggal átkötött kiadványcsomagot is. A következő hónapokban Kárpát-medence-szerte alakulnak majd Petőfi Klubok, amelyek a reformkori szellemiséget tükrözik.

Petőfi Sándor-emlékév

A magyar országgyűlés még 2020 végén döntött arról, hogy a 2022-es és 2023-as évet Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából” – mondta dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő a megnyitón.

Nyíregyháza is csatlakozott

Idén 88 hazai és 12 külhoni település csatlakozhatott a Petőfi-évhez, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből Gávavencsellő, Tiszavasvári és Nyíregyháza tagja a hálózatnak.

Nyíregyháza illik is ehhez a hálózathoz, mert nálunk a hagyományápolás, a magyar nyelv őrzése, az értékeink továbbadása, az a kultúra minden területén nagyon fontos” – emelte ki köszöntőjében dr. Kovács Ferenc polgármester.

Ingyenes programok kéthetente

A nyíregyházi Petőfi Klubot és a különböző rendezvényeket a Váci Mihály Kulturális Központ koordinálja. Havonta két alkalommal szerveznek különböző programokat az intézmény telephelyein, ez minden érdeklődő számára teljesen ingyenes lesz.

Próbálunk mi is, illetve maga a klub is Petőfi szellemiségéhez alkalmazkodni, illetve azt feldolgozni, de vannak olyan programok is, amelyek csak tematikájában kötődnek a költészethez. Lesznek könnyű és komolyzenei programok, írókkal és költőkkel lehet majd találkozni. Volt már egy fergeteges nyitórendezvényünk március 26-án, ahol az Anna and the Barbies adott koncertet. A következő alkalom április 11-én lesz, amikor a magyar költészet alkalmából szavalóversenyt hirdettünk. Ezt mi hagyományosan egyébként is meg szoktuk hirdetni, ezzel emlékezve Váci Mihály munkásságára. A Petőfi Klub keretein belül Regős Mátyás Gérecz Attila-díjas író, költő ellátogat hozzánk” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója.

A folytatásban a Borbányai Művelődési Házban a Magyar Kultúra Magazin lapszámbemutatóját is megszervezi a Petőfi Klub, erre április 25-én várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó galéria

Petőfi 200