Még tilos korcsolyázni a tavon

Az állóvízbe befolyó melegebb források, vízfolyások is szintén elvékonyítják a jégtakarót, és a hó, valamint a hirtelen hőmérséklet-ingadozás ugyancsak befolyásolja a felület szilárdságát.

Az intézkedésnek mégsem a büntetés, mint inkább figyelemfelkeltés a célja – folytatta. A NYÍRVV Nonprofit Kft. elsősorban a tavon történő korcsolyázás veszélyeiről szeretné tájékoztatni a városlakókat.
– Hangsúlyozzuk, hogy aki az ajánlás ellenére is a jégre merészkedik, csak kizárólag saját felelősségére teheti. A társaság a korcsolyázók számára a Bujtosi-tó melletti szikkasztómedencét tölti fel vízzel. A mintegy 2000 négyzetméteres felület biztonságosabb, mint a nyílt víz, hiszen 40 centiméteres a mélysége. A korábbi években sok problémát okozott, hogy a medencébe töltött vizet folyamatosan leengedték, ezt az idei évben igyekszünk kiküszöbölni. A medence feltöltését már elkezdték munkatársaink, a jég „hízlalásához” tartósan -7 és -10 fok körüli hőmérséklet szükséges. Aki olyan helyen lép jégre, ahol egyébként tábla tiltja azt, azzal szemben a közterület-felügyelet és a rendőrség eljárhat. 5-től 50 000 forintig terjedő bírság szabható ki rájuk, vagy akár feljelentés is megtörténhet.

(Fotó: archív)