Még öt hónapig lehet meghosszabbítani a veszélyhelyzet idején lejáró okmányokat!

Idén már nem a veszélyhelyzet megszűnésének időpontjához kötik a lejáró hivatalos okmányok érvényességi idejét. Június 30-ig mindenkinek meg kell újítania a 2020. március 11. és 2020. július 3. között vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmányát. A Kormányhivatalok arra kérik az érintetteket, hogy ne várjanak ezzel az utolsó pillanatig, hanem mielőbb foglaljanak időpontot vagy keressék fel a kormányablakokat!

 

Egy korábbi szabályozás nem konkrét dátumot jelölt meg, hanem a veszélyhelyzet megszűnésének időpontjától számított 60 napban határozta meg az okmányok érvényességi idejét, az erről szóló kormányrendelet azonban januártól hatályát vesztette a legújabb kormányrendelet szerint. Ebben rögzítik, hogy a 2020. március 11. és 2020. július 3. között, illetve a 2020. november 4. és 2022. május 30. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmányok egységesen 2022. június 30-ig érvényesek. Kimondja azonban a jogszabály, hogy a meghosszabbított érvényességi idő nem akadálya annak, hogy valaki ezt megelőzően intézkedjen okmánya cseréjéről. Erre pedig külön fel is hívják a figyelmet a Kormányhivatalok.

 

Az okmányok cseréjére a 1818-as telefonszámon vagy a www.magyarorszag.hu-n keresztül akár 3 hónappal előre lefoglalható az időpont az ügyintézésre. A kormányablakokban azonban természetesen sorszámhúzással, időpontfoglalás nélkül is intézhető az okmánycsere. Akinek van ügyfélkapuja, az a jogosítvány megújítását – a háziorvos által elvégzett alkalmassági vizsgálatot követően – otthonról is intézheti, a www.magyarorszag.hu weboldalon keresztül.