Még nincs programotok ma estére? Ezekkel készülnek az egyetemek a Kutatók éjszakájára

A kibergazdaságról, az energiabiztonságról és a szállodai okosalkalmazásokról is tartanak gondolatébresztő és interaktív előadásokat a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) kutatói és oktatói pénteken, a Kutatók éjszakáján.

A programok résztvevői megtudhatják továbbá, miért fontos a rágás, és hogy hol bomlik le a mindenki által kritikusnak tartott szénhidrát. A mintegy húsz interaktív workshop és előadás mellett, az érdeklődők tesztelhetik tudásukat egy játékos szabadulószobában, részt vehetnek egy fizikai, biológiai, kémiai és táplálkozástani varázskísérletben, továbbá kipróbálhatnak robotokat és mesterséges-intelligencia programokat is.

Az Óbudai Egyetemen - 6 helyszínen több mint 180 program várja majd a látogatókat. Lesznek robotok, érdekes kísérletek, virtuális valóság, mesterséges intelligencia, alternatív hajtású járművek, fénygraffiti, sebész robot, levegővel hajtott autó is a Kutatók Éjszakáján szeptember 28-án. A Bécsi úti épületekben például űrbázis-építés, boncolás laborbemutató sebészrobottal, óriástársas, kiterjesztett valóság szimulátor, nagyfeszültségű jelenségek és okostelefonnal életre keltett mozdony is.

A Pannon Egyetem, amely öt városban több tucatnyi programmal várja korosztálytól függetlenül az érdeklődőket. Lesz vállalatvezetési checkpoint játék középiskolásoknak, csillagles műszeres bemutatóval, kalandozások a természettudományok és a mérnöki tudományok világában, informatikai ismertetők a Lenz ágyútól a rákdiagnosztikai kutatásokig és interaktív prezentációk a jövő mérnökeinek mindennapjairól is.

Nyíregyházi Egyetemen pedig lesz interaktív eszközkiállítás kipróbálható eszközök, „játékok” fénytan, elektronika, „robotok” és „hangszerek” és még sok érdekesség.


Forrás: eduline.hu