Még nincs járvány
Már előfordult influenzás beteg, de még nincs járvány Nyíregyházán. Ennek ellenére mégis nagy a forgalom a háziorvosi rendelőkben. A legtöbben felső légúti problémákkal fordulnak orvoshoz. A szakemberek szerint, aki még nem kérte az influenza elleni védőoltást, még mindig megteheti, hogy mire a fertőzés ideér, védett legyen.

Február közepétől egyre jellemzőbb az, hogy influenza tüneteivel keresik fel háziorvosukat a páciensek. Nyíregyházán azonban eddig kevés olyan beteg jelentkezett dr. Bojti István háziorvosi praxisában, amikor felmerült az influenza gyanúja. A legtöbben megfázásos megbetegedésekkel mennek a rendelőbe.

 

Felső légúti problémák a jellemzőek

 

Dr. Bojti István háziorvos azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, egyre gyakoribb a felső légúti hurut, amikor náthás a beteg, fáj a torka és köhög. A háziorvos hozzátette, akkor tartanánk ezeket influenzának, ha magas lázzal és izomfájdalmakkal járnának, de ez viszonylag ritkán fordul még elő.

 

Időjárás és közösség

 

A felső légúti megbetegedéseknek az oka az időjárás és az, hogy közösségbe járnak az emberek. Ebben a közegben viszonylag könnyen terjednek a betegségek. Influenza esetén mindig jellemző a magas láz, a levertség és jelentkezik izomfájdalom is. A vírusos betegségnek hamar lehetnek légúti szövődményei. Ha valaki elkapta az influenzát, láz- és fájdalomcsillapítóval, valamint emelt dózisú C-vitaminnal enyhítheti tüneteit. A legjobb azonban a megelőzés. Aki még nem kapta meg a vírus elleni vakcináját, még kérheti, hiszen a szakemberek szerint két hét kell, hogy a védettség kialakuljon. Az orvosok azt javasolják, akiknek van valamilyen járulékos betegsége, egészségügyi vagy szociális területen dolgozik, feltétlenül oltassa be magát. Mindezek mellett az sem árt, ha mindenki gondoskodik szervezetének megfelelő vitamin- és nyomelemellátásáról. Kiemelt szerepet kap ebben az időszakban a C-, valamint a D-vitamin.

M. E.