Sikeres a Nyitott Bíróság program
A Nyíregyházi Törvényszék munkáját és a jogtudatos társadalomfejlesztést célzó kezdeményezésben tavaly 16 oktatási intézmény összesen 1194 diákkal vett részt. A törvényszék munkatársai 21 osztályfőnöki órát tartottak, az iskolák 18 tárgyalásra látogattak el. A még 2012-ben indított országos kezdeményezés idén is folytatódik.

Az utóbbi évek egyik legkirívóbb esete volt, amikor a vádlottak padján az az öt 16 és 20 év közötti fiatal ült, akik két esztendővel ezelőtt egy ittas állapotban lévő, magatehetetlen lány ellen szeméremsértő szexuális cselekményeket követtek el, majd tettükről fénykép- és videofelvételeket készítettek. A Nyíregyházi Törvényszék ítéletében az első-, a másod- és az ötödrendű vádlottakat bűnösnek találta társtettesként elkövetett szexuális erőszak, valamint társtettesként elkövetett gyermekpornográfia bűntettében, és négy év szabadságvesztésre ítélte. A harmad- és negyedrendű vádlottakra ugyanezen indok alapján 3 év szabadságvesztés vár. – Az ilyen és hasonló esetek elkerülése a célja a Nyitott Bíróság programnak, amely kifejezetten a fiatal korosztályra fókuszál – hangsúlyozta dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke.

 

Jogtudatos társadalom

 

A Nyitott Bíróság program keretében több oktatási intézményben tartottak a törvényszék munkatársai tájékoztató előadásokat, sőt, a fiataloknak arra is lehetőségük nyílt, hogy betekintsenek egy tárgyalás menetébe. A kezdeményezéssel a bíróságok nemcsak azt szeretnék elérni, hogy a diákok megismerhessék a törvényszékek működését, hanem hogy jogtudatosabb, a jogrendszert alaposabban ismerő felnőtt korosztállyá érjenek.

 

Folytatódik a program

 

A 2012-ben indított programra folyamatosan várják a jelentkező diákokat az általános iskolától kezdve a felsőfokú oktatási intézményekben tanuló hallgatókig. A részvételhez azonban a Nyíregyházi Törvényszéken előzetes bejelentkezés szükséges.

Piszár Tünde