Még mindig divat a Bikini

Kevés olyan zenei formáció van, ami Magyarországon annyi generációnak volt meghatározó, mint amennyinek a Bikini. Koncertjeiken rendszeresen rajongók százai éneklik velük a Mielőtt végleg elmegyek vagy éppen a Közeli helyeken című örökzöld slágereket, népszerűségük pedig évtizedek után is töretlen. Folyamatosan járják az országot, és külföldi fellépéseik is vannak. Az együttes frontemberével, D. Nagy Lajossal nyíregyházi gyökereiről, legendává vált koncerttörténeteiről és persze a jövőről beszélgettem.

A zenész már több mint két évtizede, hogy a Bikini együttes frontembere. Tiszalökön született, de később családjával Budapestre költözött. Diákcsínyeknek köszönhető, hogy aztán mégis visszakerült a megyébe, méghozzá Nyíregyházára, a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolába, ahol végül befejezte tanulmányait.
– Először rossz volt, hogy kiragadtak a megszokott közegből, de hamar feltaláltam magam. Zenekart alapítottam és egyre jobb volt minden. Leérettségiztem, aztán elhagytam Nyíregyházát, de az emlékek megmaradtak bennem. Hogy mi történik az emberrel, amikor 18 éves, azt talán soha sem felejti el – kezdte a beszélgetést D. Nagy Lajos.

„A BIMBÓZÓ SIKERT VÁLASZTOTTAM”

Az énekes bár dolgozott a közgazdaságban, zenekara mindig volt. Hétvégente járták az országot, és játszották a világslágereket. Aztán – akkor már a Rolls Frakció énekese volt – eljutott arra a pontra, amikor el kellett dönteni, hogy zenész lesz, vagy közgazdász. Az éppen bimbózó sikert választotta: zenész lett.

„HARCBA SZÁLLTAM ÉRTE”

Az énekes azt mondja, a dalaik azért maradnak örökzöldek, mert olyan gondolatok rejlenek bennük, amik mindig aktuálisak lesznek.
– Ezek a sorok például: „Ne legyek én, soha ne legyek eladó, magamat eladó, Mikor csak a félelem megfizethető bennem” – ezek soha nem évülnek el, hányszor felmerül gondolatainkban! A mai fiatalok is a dalok szellemiségét keresik. Legszívesebben talán a „Mielőtt elmegyek” c. dalt játszom. Amikor az első lemezünket befejeztük, és a stúdióban szelektáltuk a dalokat, valaki azt vetette fel, hogy ezt a dalt ne tegyük fel a lemezre, mert túlságosan sláger. Nemcsak azért, mert én írtam a szövegét, de már akkor a kedvencem volt, és ezért harcba szálltam érte. Azt mondtam, amit azóta is sokszor: Ne féljetek a slágerektől! Sokáig ment a vita, a végén a dal maradt. Az új lemezen ez volt a húzó dal, a lemezt három hónap alatt 120 ezer példányban adták el – hangsúlyozta.

ÚJ LEMEZ VÁRHATÓ

Hogy mi vár a Bikini együttesre a közeljövőben? – Rengeteg el nem mondott gondolatunk van még, az idei nyári turné szabadnapjain valószínűleg dolgozni fogunk, mert még ez évben ki akarunk adni egy lemezt. Aztán jövőre egy szólólemez tervei körvonalazódnak, de az még messze van... – tette hozzá az énekes.

„OTT VOLTAM, AHOL ÍRTÁK A TÖRTÉNELMET”

– Rengeteg jó koncert részese lehettem eddig, nehéz kiválasztani, hogy melyik a legemlékezetesebb. Talán a temesvári koncertek... Egy zenésznek ritkán adatik meg, hogy odavetődjön, ahol éppen írják a történelmet. Alig egy hónappal voltunk túl a forradalom kitörésén, Temesváron 21 órától pedig kijárási tilalom volt, ezért 18-kor kezdtük a koncerteket. Áram alig volt a városban, szinte elsötétült a koncertek idejére, minden áramot a sportcsarnokhoz koncentráltak. Az első koncert előtt a román biztonsági tiszt félrehúzott és a következőket mondta: „Mindenkit megmotozunk beengedésnél, de annyi fegyver van kinn szabadon, elképzelhető, hogy egy provokátor behoz valamit. Ne feledje, Ön lesz a legjobban megvilágított célpont”. A színpadlépcsőn felfelé furcsa érzésem volt, de amikor megpillantottam a zsúfolásig megtelt lelátókat, és megszólalt a zene, minden mást elfelejtettem.

(Szerző: Bruszel Dóra)