Meg kell zabálni – Dingó kölyök született az állatparkban

 

A kéthetes kölyökről kiderült, hogy kislány és rendkívül jól táplált. A vizsgálatok során kicsit megszeppent, de jól tűrte a megpróbáltatásokat és a kamerák kereszttüzét. Anyukája azonban jobban izgult. Amikor visszakapta csemetéjét, egyből fogai közé vette és igyekezett eltüntetni a kíváncsi szemek elől. A szakemberek hozzáfűzték, a kicsi születése is így történt, észrevétlenül.

Kotorékban ellett le. Mi csak a hangra lettünk figyelmesek. Most is láttuk, hogy a szájában hurcolja, kihozta előlünk a házból a kölyköt. Eddig is ezt csinálta, hozta-vitte a kölyköt, hogy minél biztonságosabb helyre tudja költöztetni, maximálisan védi.

– tette hozzá dr. Biácsi Alexandra, a Nyíregyházi Állatpark állatorvosa.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

 

A dingók eredeti élőhelyükön csak ivarérett korokig tűrik az ember közelségét, azt követően agresszívvá válnak és kerülik is az embereket. Hírhedt vadászok, bármit elfogyasztanak a haltól kezdve, az erszényeseken, például a kengurukon át, a háziállatokig. Ezért Ausztráliában dúvadnak számítanak és gyakran irtják őket.

Kíméletlen vadászokról van szó. Az ő menürepertoárjukban minden előfordul. Megeszik a hüllőket, erszényes állatokat, kengurukat is, de a legkedveltebb fogásuk a birka. Éppen ezért az emberek nem igazán kedvelik élőhelyén és a legnagyobb épített kerítést - ami 5600 km-es - is ellenük hozták létre, hogy megvédjék a juhnyájakat.

– emelte ki Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

 

A dingók egyébként csak Ausztráliában és Dél-Kelet Ázsiában őshonosak, Magyarországon pedig csak a SóstóZoo-ban tekinthetők meg, az Ausztrália élővilágát bemutató részlegen. Itt eddig egy szuka és egy kan pár dingó élt. Az ő szerelmük gyümölcse a kéthetes apróság.

 

Z. Pintye Zsolt