Mécseseket gyújtottak a Hősök Temetőjében

Az I. világháború hősi halottaira emlékeztek Nyíregyházán a Hősök temetőjében. A nyíregyházi hadikórházban több mint 2800 sebesült katona halt meg, akiket ebben a sírkertben temettek el. Tiszteletükre Halottak Napján megemlékezést szerveztek, Laborczi Géza evangélikus lelkész tartott szertartást.
A nyíregyházi Hősök Temetőjében 2829 sírhely őrzi az I. világháborúban elhunyt katonák emlékét. 14 nemzet fia nyugszik a sírkertben, akikért Halottak Napján minden évben mécsest gyújtanak.

A képre kattintva galéria nyílik!

Szekrényes András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója a Nyíregyházi Televízió Híradójának elmondta: a Hadtörténeti Intézettől és a Bécsi Levéltárból kapott dokumentumok alapján a temetkezési vállalat a Hősök Temetőjében nyugvó katonákról széleskörű adatbázissal rendelkezik, ez alapján a sírkert ez évi felújításakor a sírköveken a neveket és adatokat pontosították, és újrafestették. A dokumentumok alapján Ilyés Gábor szerkesztésében a Hősök Temetőjéről egy kötetet is kiadtak. A könyv bemutatóját november 25-én tartják Nyíregyházán.