MÁV-aluljáró: szép, de nem praktikus?

 „Tisztelt (és általam igen kedvelt) Napló!
A június 24-ei számban olvasom, hogy szépül az aluljáró. Az aluljáró, amelyet maholnap – elhagyván a 80-at – nem fogok tudni használni, mert nem tudok majd csomagostól a lépcsõkön le s föl közlekedni. Fájó szívvel látom, hogy az állomás felsõ szintje kihasználatlan, az irreálisan grandiózus bejárat szinte felesleges – és nincs egy mozgólépcsõ vagy egy lift az idõsek és a fizikailag korlátozottak számára. Egy idõben, rendszeresen kikísérve hozzátartozómat a 8. vágányhoz, ugyanannál a vonatnál búcsúzott hozzátartozójától egy fiatal leány, akinek olyan járási problémája volt, hogy még ma sem értem, mint orvos sem, hogyan volt képes fel és le közlekedni. Minden alkalommal végignéztem az erõlködését és tiszteltem õt a nagy akaratáért. Bizonyára egy nagyon szeretett személyt kísért ki és az érzelmek megadták azt a pluszt, aminek a segítségével legyõzte a nehézségeket. De muszáj ennek így lennie?
Mi, idõsek, lassan ki vagyunk zárva a közlekedésbõl, nem tudjuk majd meglátogatni nagyon elfoglalt szeretteinket, segíteni nekik egy kicsit a zsúfolt mindennapjaikban, az unokák gondozásában õket kicsit felmenteni, amit még vidáman megtehetnénk.
Tudom, hogy most nem indul meg lázas ütemben a nyíregyházi (no és a debreceni?) MÁV állomás átépítése levelem nyomában. De ne tessék rossz néven venni, egyáltalán nem lelkesít, hogy a MÁV pályázatot írt ki az aluljáró dekorációs festésére. Kérem, tiszteljenek meg válasszal.

Üdvözlettel: Dr. Makláry Elekné, Nyíregyháza város posztumusz díszpolgárának özvegye”

 

Válasz a vasúttól: segítenek a megoldásban

„Köszönjük a megkeresését, amelyre a következõ információkkal szolgálunk:
A mozgáskorlátozottak akadálymentes közlekedését az állomáson emelõ segíti. Az épületben vezetõsávot építettek a padlózatba, és a mosdó is akadálymentesített. Egy-két héten belül újrafestjük a peronokon az elsodrási határjelzést és a lépcsõk éleire felfestett sárga jelzést is, ami a gyengénlátók számára fontos. Amennyiben mozgáskorlátozott utazik, és ezt elõzetesen (legalább 48 órával korábban) jelzi, akkor az érintett vonatot az elsõ vágányról indítjuk vagy oda érkezik, így elkerülhetõ az aluljáró használata. A mozgáskorlátozottak utazásával kapcsolatos szolgáltatásokról itt található részletes tájékoztatás: https://mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/mozgaskorlatozottak-utazasa. Ha nem érkezik elõzetes bejelentés, akkor az állomási személyzet segít a lépcsõknél. Az állomási és vonatkísérõ személyzet köteles be- és kiszállásnál, valamint az utazás során kiemelt figyelmet fordítani és minden szükséges segítséget megadni a fogyatékossággal élõ utasoknak az utazás zavartalan lebonyolítása érdekében. Az aluljáró és a lépcsõk a hatályos szabványnak és mûszaki elõírásoknak megfelelnek, utólagos akadálymentesítésük sajnos aránytalan költségekkel járna. A tervezett inter­modális csomópont megépítése azonban erre is megoldást jelenthet.

Üdvözlettel:
MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság”