Mától újra maszkban kell utaznunk, mutatjuk az új szabályokat

Több járványügyi intézkedésről is döntött a múlt héten a kormány. November elsejétől, vagyis hétfőtől ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, a pályaudvarokon. A kórházakban látogatási tilalmat írnak elő, és az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón számolt be a szigorításokról. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a romló járványhelyzet miatt van szükség a védelmi intézkedésekre. A részletszabályok azóta a Magyar Közlönyben is megjelentek – közölte korábban az M1 Híradó.

Újra maszkot kell hordani a közlekedési eszközökön

November elsejétől, vagyis hétfőtől ismét kötelező a maszk a tömegközlekedési eszközökön, továbbá a megállóhelyeken és a pályaudvarokon. A zárt fülkékben a mozdony, villamos és buszvezetőknek nem kell viselniük. Felmentést kapnak a hat év alatti gyermekek, valamint a fogyatékossággal és autizmussal élők. Aki felszólítás ellenére sem veszi fel a maszkot, azt megbüntethetik és leszállíthatják a járműről.

Kötelező oltást írhat elő a munkáltató

A munkáltatók előírhatják az oltást, ha a dolgozók biztonsága érdekében szükségesnek látják. Előzetesen írásban kell tájékoztatniuk az alkalmazottakat, akiknek ezután 45 napjuk lesz, hogy beadassák az első vakcinát. Ha a határidőn belül nem teszik meg, akkor fizetés nélküli szabadságra küldhetik őket, egy év után pedig megszüntethetik a munkaviszonyukat. Kivétel, ha valaki valamilyen betegség miatt nem kaphatja meg az oltást, akkor orvosi igazolást kell bemutatni.

Forrás: M1

A védelmi intézkedés bevezetését a munkaadó szervezetek kérték, az állami- és magánvállalkozásokra egyaránt vonatkozik. A közszférában elvárt az oltás felvétele. Így az egészségügyi dolgozók után a rendőröknek, katonáknak, vagy például a pedagógusoknak is előírják. Az önkormányzatoknál a polgármester rendelheti el.

A delta variáns rohamosan terjed itthon. A szakértők szerint az egyetlen hatékony és erős védelem az oltás, a szigorítások a járvány megfékezését szolgálják.

Látogatási tilalom a kórházakban

A védelmi intézkedések harmadik eleme, hogy látogatási tilalmat vezetnek be a kórházakban. Több intézményben – egyes osztályokon – már korábban elrendelték, de novembertől mindenhol életbe lép a korlátozás. A szociális intézményeknél a vezetők dönthetnek a szigorításról. Kivételek lehetnek, indokolt esetben, szabályok mentén, beengednek hozzátartozót a beteghez.

 

Forrás: hirado.hu