Mától lehet igényelni az otthonfelújítási hitelt

Február 1-jétől már azok is részt vehetnek az otthonfelújítási programban, akiknek nincs most meg a fedezetük a felújítási munkálatokra – ismertette a lehetőséget Novák Katalin családügyi miniszter. A legfeljebb hatmillió forintos felújítási hitellel még több család tud belevágni a munkálatokba, hiszen ehhez akár önerőre sem lesz szükségük.

Az otthontámogatási programok között is egy olyan különleges lehetőségről van szó, amihez nem kell elköltözni, nem kell új lakást venni, hanem a már meglévő lakását újíthatja fel bárki, akinek legalább egy gyermeke van.

Legyen szó együtt élő házaspárról, akik együtt nevelik a közös gyermeküket, akár egy-két gyermekét egyedül nevelő édesanyáról, édesapáról, ők részesülhetnek az otthonfelújítási támogatásban, hogyha gyermekük velük él, és 25. életévét nem töltötte be” – mutatta be az otthontámogatási program részleteit Novák Katalin.

A legtöbb család hozzáfér ehhez az otthonfelújítási támogatáshoz, de vannak, akiknek nincs pénzük arra, hogy megfinanszírozzák a munkálatokat, számukra indítjuk el az otthonfelújítási kölcsönt a mai naptól” – fogalmazott.

Az otthonfelújítási hitel maximum hatmillió forint értékben vehető fel, mely garantáltan alacsony, 3 százalék kamatozású, államilag támogatott kölcsön.

A családtámogatások fontos alapelve az, hogy egymást erősítő elemek. A felújítás költségeit előzetesen egy hitelen keresztül megkaphatják a családok, majd költségeik (hiteltartozásuk) felét az állam visszafizeti helyettük, és csak a maradékot kell törleszteniük, legfeljebb tízéves futamidővel.

Nehezen találnak fogást ezen a támogatáson

Amikor a kormány bejelentette, hogy lesz otthonfelújítási támogatás, az ellenzék szinte azonnal kritizálta az intézkedést, mondván, ez megint a középosztályt segíti.

Ez nem igaz, munkát követelünk meg, ez tény, tehát előfeltételként mindig megjelenik a családtámogatásoknál az, hogy a szülők valamelyike dolgozzon” – hangsúlyozta Novák Katalin.

Az otthontámogatási felújítás maximum hárommillió forint, és a kifizetett költségek felét fedezi ez az összeg.

Ha van a családnál egy hatmillió forintos felújítási kiadás, akkor ebből háromillió forintot utólagosan megtérít az állam.

Azok, akik felveszik a hatmillió forintos kölcsönt, és elkezdik törleszteni, majd amikor befejeződtek a munkák, és számla ellenében ezeket kifizették, a számlákat bemutatták, akkor a hárommillió forintos támogatást a Magyar Államkincstár a banknak átutalja, tehát ennyivel csökken a hitele a családnak, és utána a maradék hárommillió forintot kell törleszteni – részletezte a családügyi miniszter.

Mindig a maximális összeget mondjuk, de természetesen nem kell hatmillió forintos kölcsönt felvenni, nem kell a hárommillió forintos támogatással élni. Minden család igénybe veheti egyszer az otthonfelújítási támogatást és a kölcsönt is, tehát ha valakinek egy–két millió forintos vagy ötszázezer forintos felújítási igénye van, akkor erre természetesen ugyanúgy van lehetősége – mondta Novák Katalin.

Ilyen értelemben nagyon tág a lehetőségek tárháza” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, ha az építőiparban munkalehetőséget kínál a kormány, akkor a családok jobban fognak élni, ha valamelyik családtagja az építőiparban dolgozik. Ez egy bővülő szektor, azt látjuk, hogy rengeteg munkaerőre van szükség az építőiparban.

Ha a családok lakásfelújítást terveznek, akkor a miniszter szerint az egyik első aggodalom, hogy találnak-e mestert, lesz-e ember, aki elvégzi a munkákat. Ráadásul vannak, akik korábban külföldön vállaltak munkát a magasabb bérezés miatt; most ezeknek a szakembereknek is megnyílik itthon a tér, így ők családos emberként ugyanúgy részesülhetnek ezekből a támogatásokból.

Ez egy olyan lehetőség, amely befektetés a jövőnkbe, amelynek van egy kiadási tétele, úgy számolunk, hogy ez nagyjából háromszázmilliárd forint az idei költségvetésben, de többszörösen megtérül majd, hiszen jó helyre kerül” – hangsúlyozta Novák Katalin.

 

Forrás: hirado.hu