Mától érkeznek az új szabályok szerinti rezsiszámlák – Az átlagfogyasztásig mindenkinek megmarad a rezsicsökkentés
Fotó: Illusztráció

A héten érkeznek az első – már az új rezsiszabályok szerint készített – számlák az MVM-től. Először a lakossági ügyfelek és a nem társasházban élő nagycsaládosok kapnak számlát a július–augusztusi áramfogyasztásról. Változik a számla külalakja: ezentúl feltüntetik, mennyit kellene fizetnie a fogyasztónak a rezsicsökkentés nélkül világpiaci áron, és hogy az adott időszakban mekkora a megtakarítás. Augusztus 1-től már csak az átlagfogyasztásig jár a rezsicsökkentés, ami az áramnál évi 2523 kilowattórát, a gáznál 1729 köbmétert jelent. A felhasználók háromnegyede ennél kevesebbet fogyaszt – hangzott el az M1 Híradójában.

Keddtől már érkeznek az új rezsiszabályoknak megfelelő számlák a családokhoz – ezt az MVM közölte hétfőn. Az új kimutatás a július–augusztusi fogyasztásról szól, és csak olyan fogyasztók kapják, akik nem társasházban élnek. Az első számla tartalmazhat augusztus 1-je előtti fogyasztást is, amelyet még a régi áron számoltak el.

A társasházak és a társasházakban élő nagycsaládosok ezzel szemben szeptembertől várhatják az első számláikat, nekik már két számlázási időszakot küld a szolgáltató: július–augusztusra és augusztus–szeptemberre.

Az új számlákon a korábbinál részletesebben lesz feltüntetve, hogy ki mennyit spórol. Egy narancssárga színű úgynevezett rezsibokszban lesz a számlán, amelyen szerepel, hogy mennyit kellene fizetni piaci áron. De feltüntetik azt is, mennyi a megtakarított összeg.

Azt már most tudni, hogy az energiafogyasztók többségének nem változik a rezsiköltsége.

Az ötmillió áramfelhasználóból több mint négymillió fogyaszt átlag alatt. Gázból pedig a három és fél millió fogyasztó mintegy kétharmada nem lépi át a limitet.

A kormány hangsúlyozza, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően itthon továbbra is mindenki spórolhat. Az összehasonlításból ugyanis kiderül, hogy itthon egy átlagfogyasztó havonta 7500 forintot fizet az áramért.

Ez – rezsicsökkentés nélkül – 56 ezer forint lenne. Az átlagos gázfogyasztás havidíja 14 600 forint. Ez tízszer annyi, vagyis 146 ezer forint lenne rezsicsökkentés nélkül.

A rezsicsökkentést továbbra is meg kell védeni” – mondta a technológiai és ipari miniszter. Palkovics László hozzátette, hogy az energia-veszélyhelyzet rendkívüli kormányzati intézkedéseket követelt, de a kormány továbbra is kiáll a családok mellett.

„Az alapkérdés ma már nem az, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem az, hogy lesz-e belőle elég a téli időszakra. Ezért fontos, hogy Magyarország jól áll a tározók töltöttsége terén. A már betárolt készletek az éves fogyasztás harmadát fedeznék, utcahosszal előzzük meg a húszszázalékos európai átlagot, ma reggel a tárolók töltöttségi szintje meghaladta a hatvan százalékot” – fogalmazott.

Míg itthon továbbra is mindenkit véd a rezsicsökkentés, Nyugat-Európában egyre nagyobb az energiapánik. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adataiból kiderül, hogy az európai fővárosok közül júliusban Budapesten került a legkevesebbe a földgáz, az áram pedig csak Belgrádban volt olcsóbb.

 

Forrás: hirado.hu