Mától érkezik a decemberi nyugdíj

A kormány folytatja az idősek megbecsülését célzó politikáját.

A megszokottnál korábban utalják a nyugdíjat; a bankszámlákra december 2-án folyósítják a járandóságot, és a postai kézbesítés is már csütörtökön megkezdődik – közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden a közösségi oldalán.

A kormány rendkívül intenzíven támogatja az időseket, hiszen novemberben a kiegészítő nyugdíjemelés mellett rekordmértékű, 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot is kaptak. Emellett a kormány visszaadja a szocialisták által elvett 13. havi nyugdíjat is, amit februárban kapnak meg az idősek.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban ennek kapcsán úgy fogalmazott:

Majdnem minden sebet kitisztítottunk és bekötöztünk, amit a gyurcsányi kormányzás ejtett Magyarország testén. Az utolsó volt a 13. havi nyugdíjnak a kérdése.

A kormányfő elmondta, hogy hazánk kedvező gazdasági teljesítményének köszönhetően a korábban tervezett, fokozatos visszavezetés tervét módosítani lehetett, és egyszerre, február közepén vissza lehet adni a teljes 13. havi nyugdíjat.

Immár negyedszer fizet nyugdíjprémiumot a kormány 2017 óta. Az idei novemberi nyugdíjjal a törvény bevezetése óta a legmagasabb, a maximális nyugdíjprémiumot fizeti ki az állam minden nyugdíjasnak. A prémium kifizetését a magas gazdasági növekedés teszi lehetővé.

Novák Katalin október elején jelentette be, hogy 2,5 millió nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő is a maximális, 80 ezer forintos összeget fogja megkapni.

Emellett megérkezett az 1,2 százalékos nyugdíjemelés is, ami újabb pluszt jelent az idősek számára.

Idén júniusban már 0,6 százalékkal emelte, most novemberben pedig 1,2 százalékkal emelte meg a nyugdíjakat, az inflációs hatás miatt a kormány.

A kiegészítő emelést visszamenőleg is megkapták az érintettek. Az a nyugdíjas, aki egy középértékű, 130 ezer forintos ellátásban részesül, az 1,2 százalékos kiegészítő emelésnek és a prémiumnak köszönhetően csaknem 100 ezer forinttal többet kapott novemberben, mint októberben.

 

Forrás: hirado.hu