Matematika írásbelikkel folytatódtak a vizsgák
A középszintű matematika írásbeli vizsgával folytatódott kedden a 2015/16-os tanév érettségije. A maturanduszok reggel 8-tól 11 óráig bizonyíthatták tudásukat a két tesztlapon.

Függvénytáblázat, körző, vonalzó, ceruza a rajzokhoz és kék színű toll. Ennyi segédeszközt használhattak azok a diákok, akik a hétfői magyar nyelv és irodalom után kedden a matematika középszintű érettségivel folytatták az érettségit.

 

60 vizsgázó

 

A Szent Imre Katolikus Gimnáziumban 60 végzős írt középszintű dolgozatot. 7 tanuló a Pedagógiai Szakszolgálat javaslata alapján felmentést kapott az írásbeli vizsga alól, így ők szóban, vagy más tárgyból vizsgáznak majd. A feladatlapokat 6 óra 30 és 7 óra között hozták el a Megyeházáról zárt tasakban, amit fél nyolckor nyithattak fel az intézményben. Ekkor már a diákok a termekben foglaltak helyet.

 

Vizsga előtt imádság

 

Sarkadiné Papp Lívia, a Szent Imre Katolikus Gimnázium intézményvezető-helyettese elmondta, iskolájukban az a szokás, hogy az első vizsga előtt közösen imádkoznak a kápolnában, de a második és harmadik vizsganapokon már a termekbe érkeznek a vizsgázók fél nyolckor, a felügyelőtanár beülteti őket, és várják a kezdési időt.

Az érettségizők feszülten ültek a padban és várták, hogy megkezdődjön a vizsga.

Sipos Mária Anna azt mondta, nagyon izgul az érettségi miatt, mert a matek felvételi tantárgya. Azt mondta, megpróbál minél jobb dolgozatot írni, de nagy a nyomás rajta, hogy mégse úgy sikerül, ahogy eltervezte.

 

8 órakor kiosztották a feladatlapot

 

Pontosan nyolc órakor a tanulók megkapták az első feladatlapot, amit 45 percen keresztül tölthettek ki. A második tesztlap megoldására 135 perc állt rendelkezésükre. A végzősök dolgozataikat május 31-én tekinthetik meg az iskolában. Az idei írásbeli érettségi szerdán történelemmel, csütörtökön angol, pénteken pedig német nyelvvel folytatódik.

ME.

 


 

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 perces. A diák először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldja meg. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.

Az I. feladatlap 10–12 feladatot tartalmaz, ezek az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatottak ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlik. A II/A rész három feladatot foglal magában, ezek egy vagy több kérdésből állnak. A II/B rész három, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmaz, ezek közül a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

[REKLAM]

A matematika vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli vizsga két részből áll, a vizsgázó a rendelkezésére álló időt szintén tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, s azok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatot sorol fel. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

További képekért kattintson a fotóra!

A vizsgázók közép- és emelt szinten is használhatnak függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt, amelyről maguk gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a vizsgázók a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

A feladatok megoldását központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján értékelik.

MTI

(Fotó: Trifonov Éva)

 


Kedden a matematika írásbelin a sor

 

A szakértő szerint könnyebb a matek első része a tavalyinál

 

A matekérettségi második részéről is tudni már ezt-azt

 

Közepesen nehéz, de várható volt - Szakértő a matekérettségi második részéről

 

Itt vannak a matekérettségi megoldásai

 

Itt vannak a matekérettségi második feladatlapjának megoldásai